Nova setmana marcada per una altra jornada de protestes de professors. Mestres i docents tornen a protagonitzar una nova vaga d’educació aquest dijous 2 de juny. I aquest cop, l’aturada torna a ser parcial. És a dir, que no es tracta d’una vaga total -que dura tot el dia-, sinó d’una que només es produeix durant dues hores: entre les vuit i les deu del matí. Aquest tipus d’aturada ja es va fer fa dues setmanes. El seguiment d’aquella aturada, però, va ser molt fluix. Les protestes dels docents es van desinflar, i així ho confirmaven les dades difoses pel Departament d’Educació: un 2,09% de seguiment; un percentatge que no va ser rebatut pels sindicats convocants de la vaga.

Què passarà aquest dijous 2 de juny?

Es preveuen piquets i algun tall de carretera, però res més enllà d’una protesta que pugui durar més de dues hores. Ja que l’aturada només està programada entre les 8 i les 10 del matí. Això ja va passar fa dues setmanes. A Barcelona ciutat es van formar algunes petites columnes de docents que es manifestaven per reivindicar els seus drets laborals. I també es van produir alguns talls de carretera, així com algunes concentracions de professors en punts estratègics. Com estacions de metro, de tren, places cèntriques, etc. Està previst que aquest dijous 2 de juny passi el mateix.

Calendari de la vaga d’educació 2022

L’aturada d’aquest dijous arriba després d’un 17 de maig en què també es va produir una aturada parcial i un 25 de maig en la qual l’aturada va ser total. El seguiment de la vaga, però, també va ser molt reduït. Tot i ser superior al d’una setmana enrere, només un 6% dels docents van aturar la seva activitat laboral per protestar contra el Departament del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. La vaga d’aquest dijous 2 de juny serà la penúltima jornada de protestes. L’última arribarà el 9 de juny. Aquell dia hi tornarà a haver una vaga total amb una manifestació.

Per què els professors fan una vaga parcial?

La resposta sobre per què els sindicats han optat per una mobilització més tímida que al març es troba a les butxaques dels professors. Cal tenir en compte que cada cop que un docent deixa de treballar per fer vaga a l'educació durant tot un dia acaba perdent 100 euros. Hi ha professores que van arribar a perdre’n 700 el mes de març (les cinc vagues per protestar contra les retallades i el calendari escolar, una per protestar contra el 25% de castellà, i una amb motiu del dia de la dona treballadora). La intenció dels representants de mestres i professors és que els docents no trenquin peres amb els sindicats i que puguin sumar-se a aquestes reivindicacions.