La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) manté a la grenya el PSOE i PP. El president del Partit Popular, Pablo Casado, posa pressió a Pedro Sánchez i nega que hi hagi un bloqueig en la renovació del CGPJ i ha remarcat que l'actual legislació, pactada pels dos grans partits el 2001, permet arribar a acords entre PSOE i PP per garantir la despolitització de la Justícia.

Casado ha presentat la proposta del PP per reformar el sistema d'elecció del CGPJ, que intenta tornar al model de 1980 derogat pel Govern de Felipe González i que exclou les Corts de l'elecció dels 12 vocals de la quota de jutges i magistrats. Segons ha insistit, es tracta de complir "el compromís constitucional" perquè "els jutges elegeixin els jutges". És el mateix objectiu del programa electoral del PP de 2011 que Mariano Rajoy no va arribar a aplicar i en aquesta mateixa línia va la reforma que fa uns dies també va registrar Vox.

Despolititzar i sense Podemos

El líder dels populars presumeix de la "coherència" del PP, però admet que la reforma que proposen no podria aplicar-se per a l'actual procés de renovació del Consell, que es va iniciar fa dos anys, fins i tot abans que ell agafés les regnes del PP. Per això, creu que, amb l'actual marc legal de 2001, es poden arribar a "acords polítics" per despolititzar l'actual renovació de vocals del CGPJ "sense haver d'esperar un any". En concret, ha apuntat per exemple dotar de "transparència" la selecció dels 12 vocals avalats per la cursa judicial i descartant perfils polítics en els vuit juristes que proposen els grups.

Mèrits

El líder del PP s'ha atribuït el mèrit del fet que la Comissió Europea hagi advertit el govern de Sánchez sobre la reforma del CGPJ, i ha demanat al president espanyol que "rectifiqui" i no provi de reformar la llei per poder elegir els vocals només amb majoria absoluta.

La proposta que el PP ha posat sobre la taula, segons Casado, és un retorn al sistema que va funcionar entre 1980 i 1985 amb modificacions per impedir que puguin concórrer al sistema d'elecció de vocals persones que han ocupat càrrecs polítics, eliminant la possibilitat que els parlaments autonòmics designin vocals dels òrgans dels Tribunals Superiors de Justícia, i imposant majories de 3/5 per a qualsevol acord en el si del CGPJ.

Malgrat l'oferiment a negociar, el PP insisteix a excloure a Podemos perquè considera que la renovació del poder judicial n'exigeix tres cinquens de suport parlamentari i això implica als dos grans (PP i PSOE), no als altres, i menys a un partit com la formació morada que, segons Casado, "està imputat" i vol pactar amb independentistes i amb els "hereu" d'ETA. A parer seu, en aquests mesos hi ha hagut "punts d'acord" amb el PSOE i per això diu no entendre "per què ara Podemos ha doblat la seva aposta per estar en la negociació".

Rebuig del PSOE

Precisament aquesta qüestió ha estat rebutjada pel secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, que ha afirmat que ha afirmat que el Govern "no prescriurà" els ministres de Podem, perquè la petició del PP a més de ser "poc democràtica" li sembla "una excusa". "Aquest Govern és el que és, i per tant l'acord es fa amb el govern en el seu conjunt", ha sentenciat Ábalos.