“Avui mateix, si ells volen”. Des de Brussel·les, on ha assistit al Consell Europeu, Pedro Sánchez s’ha mostrat disposat a “arribar a un acord com abans millor” sobre la renovació del CGPJ. El president espanyol ha instat el PP a asseure's a la taula de negociació. Això podria fer decaure la proposta de reforma legislativa registrada pels grups parlamentaris del PSOE i Unidas Podemos per poder nomenar els vocals amb majoria absoluta en segona votació. En tot cas, s'ha mostrat obert a "totes les concessions" que calgui per a arribar a una entesa abans d'aquesta reforma. “Si el PP vol tornar a la senda del sentit d’Estat, evidentment el govern està més que disposat a arribar a un acord ja, sense esperar un segon més”, ha insistit.

En roda de premsa des de la Representació Permanent d’Espanya a la Unió Europea, el president espanyol ha esquivat el toc d’atenció de Brussel·les a aquesta reforma del sistema d’elecció dels jutges, expressant simplement “respecte absolut” per les declaracions d’un portaveu concret. Ha defensat la reforma per dos motius. En primer lloc, per crear una "salvaguarda" en cas de bloqueig, però mantenint els tres cinquens en primera votació. En segon lloc, per limitar els poders del CGPJ en funcions i que no pugui continuar nomenant jutges com està fent ara. No ha aclarit si la retiraria malgrat que ha estat preguntat directament per la qüestió. Dit tot això, ha expressat “màxima disposició a cedir” davant dels populars.

“La proposta que s’ha plantejat és una proposta que planteja una sortida, és una llei antibloqueig davant la posició d’obstrucció”, ha sostingut el mandatari espanyol. Tot i això, ha assenyalat que “té fàcil solució”. Aquesta solució passa perquè “el PP torni a la senda de la responsabilitat d’Estat, del compliment de les seves obligacions, i es pugui abordar la renovació d’un òrgan fonamental”. I ha reblat: “Tan senzill com això”. Ha recordat que l’actual CGPJ “emana d’una majoria parlamentària del 2011 i estem al 2020”.

Fent repàs dels últims dos anys, Sánchez ha recordat com el PP ha trencat dos cops un acord amb el PSOE: el 2018 i aquest estiu. La roda de premsa ha estat monotemàtica i l’ha dedicat a instar el PP a negociar la renovació: “Estem oberts, des d’avui mateix, a asseure’ns i negociar sota les premisses acordades a finals de juliol i principis d’agost, trencades unilateralment pel PP”.

Toc d'atenció de la Comissió Europea

La Comissió Europea va fer ahir un toc d'atenció a Espanya per la reforma que pretén aprovar el president espanyol. El portaveu de justícia de la Comissió, Christian Wigand, va advertir en un comunicat que Europa seguirà "atentament" aquesta reforma plantejada pel PSOE i Podemos perquè hi percep un intent de polititzar l'administració de justícia, i demanava a Sánchez que "consulti els organismes pertinents" abans de fer el pas definitiu. Segons la Comissió Europea, "és important assegurar que el Consell no es percebi com a vulnerable a la politització"