El malson de les comissions milionàries no s'acaba per José Luis Martínez Almeida i cada setmana sorgeixen noves informacions que compliquen encara més el cas. L'ajuntament de Madrid haurà de fer front ara a un altre front que ha obert el jutge del cas de les mascaretes sobre la presumpta estafa comesa contra el consistori. En aquest cas, per la qualitat i l'ús que se'n va fer del material sanitari que l'ajuntament va comprar a un preu totalment desorbitat per les comissions que van cobrar els controvertits comissionistes Luis Medina i Alberto Luceño. Ara, segons informa eldiario.es, el magistrat ha posat en marxa varies diligències en aquest sentit, després que hagin declarat els dos empresaris. En aquesta primera fase, ha quedat demostrat que Medina i Luceño no van haver de demostrar res per fer negoci amb els diners de l'ajuntament, comprant mascaretes a la Xina, sobre les quals ara s'investiga la seva qualitat. 

El jutge va obrir diligències a finals de maig per posar el focus en què va passar quan les mascaretes i la resta del material sanitari va arribar a Madrid, molt més tard del que s'esperava. Anticorrupció parla de 4 milions de guants "d'ínfima qualitat" i la Fiscalia d'unes proves diagnòstiques sense "un nivell de sensibilitat acceptable". Entre les diligències destaca la petició d'un informe que ha de servir per analitzar la idoneïtat de les mascaretes, tenint en compte la normativa del 2020, que no era la mateixa que l'actual. A més, també demana informació al consistori sobre el camí que van seguir les mascaretes xineses un cop a Madrid: a qui es van destinar, com es van distribuir i si encara n'hi ha que no s'han utilitzat. Cal tenir en compte que part d'aquestes es van destinar al Hospital Puerta del Hierro, on treballava la dona d'un dels comissionistes i no se sap que se'n van fer. 

S'esperaven FPP2

Amb uns testos de qualitat inacceptable i amb els guants d'ínfima qualitat, sembla lògic que el jutge vulgui esclarir si les mascaretes KN95, el model que va arribar via Luceño i Medina, tenien o no els estàndards de qualitat mínims. Per fer-ho, ha demanat que declari el responsable d'un informa de la policia municipal. De tot plegat se'n desprèn que la intenció de jutge Adolfo Carretero no només és establir si hi va haver sobrecostos, quelcom que sembla evident amb les xifres milionàries que ja han transcendit, sinó també si la mercaderia que va arribar era defectuosa i on va anar a parar. En aquest sentit, té un paper molt important la figura d'Antonio Prieto, gerent de Madrid Salud, que es va posar en contacte amb Elena Collado, que ja veia venir l'estafa i era l'encarregada de vendes de l'ajuntament, per retreure-li que les mascaretes havien de ser FPP2, però no hi havia cap certificat que ho demostrés.