A mesura que van sortint més detalls sobre l'escàndol dels comissionistes de l'Ajuntament de Madrid, Alberto Luceño i Luis Medina, més indignació provoca el cas. Des que va esclatar la polèmica a principis d'abril s'ha pogut comprovar que els dos empresaris van cobrar milions d'euros en comissions per la seva intermediació amb l'empresa xinesa que els va vendre material sanitari defectuós en la primera onada de la pandèmia i que l'alcalde madrileny José Luis Martínez Almeida era conscient del negoci, tot i que en un principi va assegurar que només havia contactat amb ells per agrair-los la seva donació. Ara, una investigació del diari El Mundo conclou que l'ajuntament madrileny s'hauria estalviat més de 8 milions d'euros si els dos comissionistes no haguessin intervingut en la compra de les mascaretes.

Segons aquest diari, el mes de març de 2020, quan va esclatar la pandèmia i es va declarar l'estat d'alarma i amb ell el confinament total de la població, el  preu de les mascaretes KN95 de l'empresa Zhinongbao era de 1,23 dòlars la unitat. I, per tant, una gran partida d'un milió de mascaretes, com la que va fer la companyia de Malàsia Leno Marketing Sdn Bhd, era de 1.230.000 dòlars. En aquest context, l'Ajuntament de Madrid va signar tres contractes de material sanitari que sumaven 15.939.300 dòlars (dels que només es van pagar gairebé 12 milions de dòlars, poc més d'11 milions d'euros) amb els polèmics comissionistes, que van fer d'intermediaris entre el consistori i l'empresa malàisia Leno. Si no haguessin recorregut a ells i haguessin comprat els materials directament del mercat xinès, que en aquells moments era el principal abastidor de material sanitari arreu del món en un moment d'escassetat, el preu hauria estat de 2.780.000 dòlars, apunta El Mundo.  

Inflar el preu un 148% 

Com pot haver-hi tanta diferència de preu? La primera partida havia de ser d'un milió de mascaretes KN95 per un preu de 2,4 milions de dòlars, tot i que, recordem, el cost fixat per l'empresa Zhinongbao era de 1,23 dòlars la unitat, 1.230.000 el milió. L'Ajuntament, però, va acabar pagant a finals de març un total de 6.689.300 dòlars, dels quals 4 milions van anar a parar a les butxaques dels comissionistes. Segons el fiscal del cas mascaretes i que demana una fiança de 900.000 euros per Luis Medina, Luis Rodríguez Sol, tots dos van inflar el valor fins a un 148% del preu real, ja que l'empresa proveïdora hauria estat disposada a vendre-les a un preu molt inferior al pagat, un 40%. Amb tot, si l'Ajuntament s'hagués dirigit directament al fabricant xinès s'hauria estalviat encara més milions per unes mascaretes cares i dolentes. 

Aquest no va ser l'únic contracte gestionat per Luceño i Medina a través de l'Empresa de Serveis Funeraris i Cementeris de Madrid amb Malàisia, constava de 2.500.000 guants per 5 milions de dòlars i 250.000 tests d'antígens per 4,25 milions. Segons les dades de el Mundo, el fabricant els venia en capses de 20 proves per 123 dòlars, una xifra que es reduïa fins als 56,65 davant la pressió dels reguladors xinesos. Si els antígens s'haguessin comprat directament a l'empresa, haurien costat 1,5 milions, lluny dels 4,25 que l'Ajuntament va acabar pagant. 

La situació encara es torna més tèrbola en el cas dels guants: segons la Fiscalia, el seu preu es va elevar en un 426%, ja que la companyia el tenia fixat en 0,38 dòlars cada parell i els comissionistes els venien per 2.