Mesures cautelars. El jutge Adolfo Carretero ha acordat retirar el passaport als empresaris Luis Medina i Alberto Luceño, que també hauran de signar cada quinze dies en el jutjat. Després de la declaració dels dos comissionistes davant del magistrat del cas de les mascaretes, ha decidit adoptar les mesures cautelars que havien sol·licitat el PSOE, Podem i Más Madrid. Ni la Fiscalia ni l'Ajuntament de Madrid havien sol·licitat cap mesura. Medina i Luceño han declarat mitja hora cadascun, responent només al jutge i els seus lletrats. Ho han fet en condició d'investigats pels delictes d'estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals (a més d'alçament de béns en el cas de Medina), davant les sospites que van poder embutxacar-se 6,6 milions de dòlars en tres contractes pels quals l'Ajuntament de la capital espanyola va pagar 11,9 milions.

Per la seva banda, Medina ha admès que va trucar el cosí de l'alcalde José Luis Martínez-Almedia per contactar amb l'Ajuntament de Madrid. També ha manifestat que la comissió d'un milió d'euros que va cobrar en l'operació de la venda de mascaretes és "normal" dins del món comercial. Així mateix, tant Medina com Luceño han defensat que van cobrar la comissió que va establir el responsable de l'empresa malaia Leno, San Chin Choon, perquè eren agents d'aquesta. El coportaveu estatal de Podem, Pablo Fernández, ha criticat la "vergonya" i "xafogor" que l'alcalde Almeida segueixi sense dimitir davant la presumpta estafa al consistori madrileny pel contracte de la compra de mascaretes en plena pandèmia.

Dos rellotges per la fiança

El comissionista, fill de Naty Abascal, ha confirmat que va saber que Luceño podia portar material des de la Xina. Llavors, ell va intentar contactar amb l'Ajuntament de Madrid per ajudar. Per fer-ho, va parlar amb la directora de la seva antiga universitat i va aconseguir el telèfon del cosí de l'alcalde. Ha dit que va trucar el familiar d'Almeida, que li va donar el telèfon d'Elena Collado. Collado és la coordinadora de pressupostos i recursos humans del consistori, amb qui es van tancar finalment els contractes que s'investiguen.

Pel que fa a Luceño, ha dipositat dos rellotges perquè se sumin a la seva fiança. En la seva declaració, ha manifestat que l'operació que està sent investigada va ser el seu primer negoci amb l'empresa malaia Leno. A més, ha al·legat que San Chin Choon, l'empresari que va portar el material sanitari, declararà en la instrucció. El jutge ha respost que era la primera notícia que en tenia, ja que s'havia negat a col·laborar amb la justícia.