La gestió de la pandèmia a l'Ajuntament de Madrid està carregat de comissionistes i mascaretes i guants defectuosos. Al cas investigat per Fiscalia i obert per un jutge de Madrid on s'implica Luis Medina, fill de Naty Abascal i el duc de Feria, com a comissionista, se n'ha de sumar un altre. Un informe de la Policia Municipal madrilenya posa en avís d'una altra presumpta estafa per part, en aquest cas, d'un comissionista dels Estats Units anomenat Phillippe Haim Salomon.

2,5 milions d'euros en comissions

El negoci que va fer també va ser rodó. Tal com informa avui Eldiario.es va vendre un milió de mascaretes per valor de 2,5 milions d'euros amb una transferència on, segons la policia, hi ha possibles delictes contra la propietat industrial, estafa i contra els drets dels consumidors. El detall de l'escrit és el següent: “Tant els fabricants com l'importador ha ofert les màscares fent indicacions que no es corresponen amb aquests havent generat un perjudici greu tant a l'Administració com finalment als usuaris finals”. Un altre cas on, teòricament, és l'Ajuntament de Madrid qui rep l'estafa, "se sent enganyat" com a consistori tal com detalla el mateix alcalde Almeida i justifica que no sabia res. Aquest informe és del 5 de març del 2021 i inclou una denúncia que es va remetre als jutjats de Plaça de Castella. El cas no acaba aquí ja que també s'ha detectat que el pagament es va fer a través dels fons de la funerària pública madrilenya, diners amb què es van pagar les mascaretes FFP2 defectusoses i s'haurà d'explicar el per què.

Casos paral·lels

El camí que ha seguit aquest cas, de moment, és ben diferent al del material proporcionat per Medina i l'altre empresari, Alberto Luceño. El citat diari detalla que el Consistori va denunciar als jutjats l'intermediari nord-americà per tres delictes en lliurar mascaretes que no eren les acordades. En canvi, el material de Luceño i Medina tampoc no ho eren però "Madrid es va conformar en rebre la devolució d'una part del pagat i quedar-se amb gairebé un milió d'euros en material inservible".

Hisenda també ho investiga

El cas Medina i Luceño ha anat per altres vies. L'última confirmada és que els agents d'Hisenda van investigar com Luis Medina va buidar el seu compte bancari des de l'endemà de rebre la seva comissió per una suposada estafa a l'Ajuntament de Madrid en la compra de material sanitari durant la pandèmia. La querella admesa a tràmit pel jutge assenyala que els empresaris Alberto Luceño i Luis Medina han pogut cometre delictes d'estafa, falsedat i blanqueig. La desaparició dels diners del compte de Luis Medina està recollida en un informe d'Hisenda, datat el setembre de 2021. Segons recull el sumari del cas, des de l'inici de la investigació, el novembre de 2020, la Fiscalia Anticorrupció va investigar els moviments bancaris d'ambdós investigats. De fet, la Fiscalia va oficiar un decret dirigit a la Unitat de Suport de l'Agència Tributària de l'Administració de l'Estat (AEAT) perquè indagués en tots els comptes en les quals apareguessin com a titulars o autoritzats i també sobre les “operacions de tràfic de divises realitzades des dels seus comptes”.