Un correu electrònic enviat el 23 de març de 2020 de la responsable de compres del material sanitari per part de l'Ajuntament de Madrid, Elena Collado, a Matilde García Duarte, mà dreta de l'alcalde madrileny, José Luís Martínez-Almeida, revela que el consistori va considerar la possibilitat que Luís Medina i Alberto Luceño fossin comissionistes, però finalment ho van rebutjar confiant en la paraula dels presumptes empresaris. Eldiario.es ha revelat aquest divendres el contingut d'aquest mail, on Collado informa García "els nostres proveïdors Luis Medina i Alberto Luceño (que té empreses a la Xina, però és madrileny) als quals caldria donar diverses medalles, s'estan encarregant de la part 'gruixuda' de les nostres necessitats i han renunciat a tota mena de comissions". Segons relata el citat diari, en aquest correu s'afegeix una dada, que no s'havia revelat fins ara, i és que l'oferta de Medina i Luceño superava la de test d'antígens, guants i mascaretes que finalment van vendre. "Ells subministraran mascaretes de la millor qualitat (1 milió), guants (2 milions), bates, vestits, ulleres i termòmetres". "Fins i tot ens arribarà material que donaran amb destinació a l'Hospital porta de Ferro (on treballa la dona d'Alberto)", així li explicava la negociació la responsable de compres de Madrid. 

Matilde García Duarte ha comparegut aquest divendres davant del magistrat Adolfo Carretero com a testimoni del cas de les mascaretes i l'hi ha lliurat aquest missatge. La mà dreta d'Almeida ha reconegut que va parlar directament amb el comissionista Medina, "com un més" aquells mesos de pandèmia, i ha negat que informés d'aquest assumpte al regidor. Això es demostra que no només es va posar en contacte amb el cosí d'Almeida, sinó que va arribar fins a l'últim esglaó posant-se en contacte amb la persona de confiança del regidor. García ha defensat que les seves converses amb el comissionista van ser per confirmar que havien rebut l'oferta i per informar-lo que quan la va fer l'únic que podia adquirir el material sanitari era l'Estat. García ha comparegut una setmana després que ho fes Elena Collado, qui va recolzar la versió del Consistori i va assumir la responsabilitat en la gestió dels contractes amb els quals es va materialitzar l'operació objecte del procediment judicial.

Desvinculació amb els contractes

Matilde García ha negat rotundament haver donat cap ordre o indicació amb relació als contractes de compravenda de material sanitari que investiga el Jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid. En la seva declaració ha admès que va contactar amb Luis Medina -que, segons el magistrat, es va embutxacar al costat de Luceño 6,6 milions de dòlars en comissions per aquests contractes-, però ha garantit que ho va fer "com un més", perquè en aquells moments intentava parlar amb tots els que feien oferiments al Consistori. Després de mantenir aquesta conversa telefònica, ha dit que va rebre un correu d'Elena Collado, en el qual aquesta ratificava que els empresaris renunciaven a les comissions i que "calia donar-los una medalla", segons ha explicat als mitjans la lletrada de l'acusació popular que exerceix Más Madrid, Núria Zapico. García ha assegurat que no va tenir cap intervenció en el procés de contractació perquè no era la seva competència i que no va donar cap indicació perquè es contractés a ningú.

Ha admès així mateix la conversa que va mantenir sobre aquest assumpte amb Carlos Martínez-Almeida, cosí de l'alcalde i amb qui ha dit tenir una amistat des de fa quinze anys, si bé ha assegurat que no va informar l'alcalde perquè li va semblar intranscendent, atès que en aquells moments morien més de 500 persones al dia. Durant la seva declaració, ha considerat que l'alcalde estava ocupat amb assumptes més importants aquelles setmanes com per a informar-lo sobri a qui remetia l'esmentat correu, i ha assegurat així mateix que ni coneixia a Luis Medina ni sabia que era el fill del duc de Fira i de Naty Abascal. Així doncs, ha relatat que es va seguir el mateix procediment que amb els altres contractes i que, segons el protocol, totes les ofertes que arribaven al seu departament i que no eren donacions es derivaven de manera automàtica als responsables de compres i a la Comunitat de Madrid i que així es va fer en aquest cas.