La pugna electoral a Podem podria ajornar-se fins, almenys, el mes de juliol. La possibilitat d’uns nous comicis generals, després que les negociacions entre PSOE, Ciutadans i Podemos s’hagin donat per trencades, seria el motiu pel qual la direcció estatal s’estaria plantejant no convocar de manera immediata les primàries a Catalunya.

La potestat la té el secretari d’Organització de Podemos, Pablo Echenique, malgrat anunciés divendres passat, en una trobada amb els cercles catalans, que consensuaria la data amb les principals cares visibles que fins ara s’han postulat per dirigir l’organització. De fet, fonts catalanes han assegurat a El Nacional que Echenique no trigarà gaires dies a reunir-se amb Raimundo Viejo, Jèssica Albiach i Albano Dante Fachin, amb una reunió conjunta i d’un sol cop.

“Echenique és prudent i intel·ligent i convocarà quan hi hagi un govern a Espanya”, asseguren fonts properes al secretari a Madrid. Però mentrestant, des de Catalunya, els ànims es caldegen entre les bases perquè es faci al més aviat millor.

Nou model

La direcció estatal no vol que Catalunya repliqui l’escenari de divisió d’Euskadi i Galícia, on el resultat extremadament empatat entre candidats va sembrar l’enfrontament intern. A més a més, sembla que sumat a la crisi interna, amb la fulminació de Sergio Pascual, s’ha decidit canviar les maneres de fer. Una de les mesures ja la va explicar Echenique divendres passat i és que no es posicionaran, almenys en públic, per cap de les candidatures que es presentin a les primàries catalanes.

Però és també per aquest motiu que contradictòriament es veu “amb simpatia” a Impulsant el Canvi, el projecte del diputat d’En Comú Podem Raimundo Viejo. Viejo ha posat sobre la taula la necessitat de canviar d’un model de secretari general amb molt poder, a un repartiment d’aquest a partir d’una direcció col·legiada a l’estil d’ICV. L’objectiu que diu perseguir és mediar entre les faccions pel consens, però Fachin ja va rebutjar-ho acusant-lo de buscar un “pacte entre cúpules”.

Amb tot, el panorama aboca inevitablement a les primàries. Fonts catalanes expliquen que el procés que planteja Viejo “no està contemplat als Estatuts”, i s’hauria de fer a la inversa, és a dir, primer guanyar les primàries amb la fórmula actual de secretari general, per després convocar un congrés que ho canviés. Quelcom que ja contemplen a Impulsant.

La cristal·lització

Albano Dante Fachin culminarà en les dues properes setmanes els eixos de la seva candidatura, així com la seva postulació oficial a liderar-la. El calendari s’havia ajornat per poder celebrar més debats a nivell territorial, com ja va explicar El Nacional, però ara entra definitivament en la seva fase final. Serà aquest diumenge 17 d’abril a Sabadell on es tancarà la ronda de converses amb les bases, iniciada el 4 de març i que en un principi havia de finalitzar el 20 d’aquell mateix mes.

L’aposta del diputat de Catalunya Sí Que es Pot, segons fonts consultades pel diari, és que “les primàries siguin abans d’unes eleccions anticipades”. És la mateixa tesi que ha defensat aquesta setmana Jèssica Albiach, impulsora de la candidatura Fem Podem.

Els moviments preparatoris també afecten a Impulsant el Canvi. Aquest divendres, segons ha pogut saber El Nacional, s’ha de produir una reunió interna on es decidirà, davant del panorama, si es transformen en una candidatura i tiren per la via de la inversa. En cas que es rebutgi, i és que ja tenen més de 2.000 signatures, defensaran en la reunió davant d’Echenique a Catalunya el seu manifest, i només es transformaran en una llista quan es posi la data al calendari.