El diputat de Catalunya Sí Que es Pot Albano Dante Fachin ha decidit ajornar indefinidament la presentació oficial de la candidatura que molt probablement encapçalarà per optar a liderar Podem a Catalunya. Fonts de la plataforma ‘Ho Podem Tot’ han confirmat a El Nacional que el calendari s’ha endarrerit, “fruit de les demandes dels territoris que volen fer més debats dels que havien planificat”.

Des del passat 5 de març s’han produït més de 12 debats en diferents punts de l'organització a Catalunya, en els quals hi han participat al voltant d’unes 600 persones. Les temàtiques han sigut diverses, des de com afrontar el nou espai d’esquerres que proposa Ada Colau, fins a la manera de canviar el funcionament de la formació morada, que consideren que fins ara ha creat “conflictes arreu” i “malestar”.

Amb tot, la recollida de propostes s'allargarà fins el 16 d'abril, data que suposa un retard de gairebé un mes respecte d'aquell 20 de març que s'havien fixat el 24 de febrer. Pel que fa a la presentació, tot i que a l'anterior calendari la posaven en el 6 d'abril, expliquen que encara no s'ho han plantejat perquè "dependrà dels ritmes que ens marquin". "Nosaltres ens adaptem al context", han afegit.

Sense pressa

Que els de Fachin no tenen pressa ja ho van confirmar a El Nacional fa dues setmanes. Que el debat s’allargui no és un problema, més encara quan des de Madrid asseguren que, tot i el canvi del secretari d’organització, Sergio Pascual, per Pablo Echenique, no s’avançarà la convocatòria de renovació de lideratges.

La idea que es dirimeix, i que accepta Ho Podem Tot, és que les primàries per escollir una nova direcció podemista catalana no passin de l'estiu, malgrat que es puguin convocar unes noves eleccions espanyoles. Aquest hauria estat un dels motius de la rebaixa de tensió del corrent crític amb la direcció estatal durant les últimes setmanes, en què Podemos ha patit múltiples crisis a nivell territorial.

Un dels símptomes de la concreció d’aquests ‘tempos’ és la presentació el dissabte passat del projecte suposadament oficialista, Impulsant el Canvi, que lidera el candidat afí a Pablo Iglesias, Raimundo Viejo, que ja ha generat retrets mutus, més personals que no pas de fons, amb Fachin.  

Gestos

Com a conseqüència de la bipolarització del debat dins la formació que han generat Viejo i Fachin, els dos projectes alternatius, Construïm Podem i Junts Podem, han quedat arraconats. Si bé sembla que el primer, proper a l'oficialisme, ha decidit fer un pas al costat en favor de Viejo.

Per la seva banda, els junters morats, que encapçala l'exportaveu de Podem Vic, Marco Sebastián, amb una proposta més sobiranista, ha demanat avui públicament una trobada amb els dos principals actors de la pugna per la formació catalana "per debatre". En tot cas, fonts del projecte han explicat a El Nacional que malgrat les discrepàncies per la família política dels membres d'Ho Podem Tot, s'hi senten molt més propers personalment que no pas respecte l'oficialisme de Pablo Iglesias. "Estem fins els nassos que a Madrid ens marquin els tempos", clamaven.