El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat que "no ens vendrem" per formar un nou govern durant l'inici de la reunió que ha mantingut amb els cercles del partit a Catalunya i acompanyat pel secretari d'Organització de la formació, Pablo Echenique. En una rebuda molt càlida i encoratjats pels crits de "Sí se puede" i "No queremos pacto", Iglesias ha assegurat haver vingut per "donar la cara" i retrobar-se amb la proximitat de les bases, alhora que Echenique feia autocrítica des del seu nou càrrec i insistia que "s'ha de comunicar més i millor les tasques que fem".

No van entrar en política per "triar entre Guatemala i Guatapeor". D'aquesta manera, el secretari general ha arribat a reiterar fins a dos cops que, malgrat estar cansats de mentides i intents de domesticar el partit, no es van presentar a les eleccions per "fer oposició, a excepció que sigui inevitable". El seu objectiu és un govern progressista i de moment, segons ha advertit Iglesias, cal estar "preparat pel que vingui".

Primàries i confluència a Catalunya

Aprofitant el canvi de rumb organitzatiu i la destitució de Sergio Pascual, el nou secretari d'Organització també ha anticipat que iniciarà una ruta per parlar amb els cercles per tal de potenciar més els canals de participació. 

Encara no s'ha anunciat quin serà el calendari del procés de primàries de Podem Catalunya, de les quals Echenique ha explicat que està pendent de consensuar amb les candidatures i ha volgut remarcar que el partit no intervindrà per cap d'elles, sobre el que Iglesias ha afegit que es van equivocar "quan la direcció de Podemos no va ser neutral en alguns processos territorials". Motiu pel qual va decidir fer canvis.

Preguntat per les bases sobre un nou espai de confluència a Catalunya, i just abans de traslladar-se a l'assemblea d'ICV on també intervindrà, Iglesias ha assegurat que no es pot prescindir de ningú i que aquest espai ha de tenir "ICV, els comuns i Podem". 

Si Madina hagués guanyat, qui sap si...

"Pactar amb el PSOE no és un plat de bon gust", ha afirmat Echenique abans d'explicar també que tindria sentit fer-ho si els permetés estar al capdavant d'un ministeri i evitar que les seves propostes fossin "paper mullat". Això és precisament el que hauran de decidir els seus militants pròximament, una decisió que Iglesias considera que també haurien de prendre els socialistes mitjançant una pregunta clara sobre l'acord amb el partit d'Albert Rivera. 

"Hem demostrat molta capacitat d'arribar a acords en molts llocs, però també hem demostrat que mirem els interlocutors d'igual a igual i no ens deixem prendre el pèl", ha sostingut el secretari general. Iglesias ha explicat també que manté bona sintonia amb l'excandidat a secretari general del PSOE, Eduardo Madina, i que "si hagués guanyat ell, qui sap si...". 

Per tal d'evitar la repetició d'eleccions generals, només existeixen dues opcions: la coalició PP-PSOE-C's o bé la coalició PSOE-Podem i les seves confluències i IU amb suport d'altres partits. Ara bé, Iglesias sosté que té la impressió que als socialistes els han "prohibit" l'opció progressista. 

"Els denunciarem"

Iglesias ha anunciat que denunciarà el coordinador del PP català, Xavier García Albiol, per les acusacions de rebre diners "tacats de sang" de Veneçuela com a retribució per exportar el model bolivarià a Espanya. D'aquesta manera, i encoratjat pels crits de les bases, el secretari general de Podemos ha respost: "els denunciarem i prendrem les mesures corresponents".

Fart de les dures crítiques i insults abocats contra Podemos, Iglesias ha demanat a la gent un somriure perquè "hi hagi pànic en l'enemic davant del que no poden parar".