L'executiva de Junts per Catalunya s'ha reunit de manera extraordinària aquest dimecres al vespre per aprovar el reglament de les primàries per escollir els candidats a les eleccions generals, que tindran lloc el 23 de juliol. Tal com va explicar El Nacional.cat, tant l'exconseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, com l'actual portaveu dels juntaires al Congrés, Míriam Nogueras, van comunicar el dilluns la seva intenció de concórrer en aquest procés d'elecció de la persona que encapçalarà la llista de Junts a la cambra baixa espanyola. Els afiliats del partit podran escollir els seus candidats a través d'una votació telemàtica el proper divendres 9 de juny.

Amb l'aprovació del reglament, la formació posa en marxa el procés per triar el seu candidat. Aquelles persones que s'hi vulguin postular tenen com a data límit el diumenge 4 de juny. Fins aleshores, tant Giró com Nogueras podran registrar formalment les seves candidatures. Entre el dilluns 5 i el dijous 8, aquells que vulguin optar a encapçalar la llista del partit al Congrés dels Diputats podran fer campanya electoral per demanar el suport de la militància.

Marta Madrenas buscarà ser candidata per Girona

Giró i Nogueras, doncs, poden aspirar a encapçalar la llista per Barcelona. A Girona, l'alcaldessa en funcions de la capital gironina, Marta Madrenas, es perfila com a cap de llista. Madrenas no va concórrer en aquestes eleccions municipals del 28 de maig i ha tancat d'aquesta manera la seva etapa al món local. Des de feia unes setmanes, la batllessa ja estudiava l'opció de presentar-se a uns comicis d'àmbit estatal. El seu nom també s'havia situat a les travesses per substituir Laura Borràs al capdavant del Parlament de Catalunya, però no amb tanta força com el d'Anna Erra.

Pel que fa a Lleida, tot i anunciar aquest dimarts que deixava la Paeria després del resultat obtingut el passat diumenge, Toni Postius podria formar part del tiquet electoral per aquesta demarcació, encara que no està gens clar que sigui com a cap de llista, expliquen fonts a El Nacional.cat. De fet, Postius ja havia estat diputat al Congrés. Ho va ser entre els anys 2015 i 2019. A les eleccions del 20 de desembre de 2015, va liderar la llista de Democràcia i Llibertat a Lleida i també va encapçalar la papereta de Convergència a la repetició electoral del juny de 2016.

A Tarragona, l'exalcalde de Riudoms i expresident del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, s'ha postulat per presentar-se a les primàries.

D'altra banda, el resultat que surti de les primàries haurà de passar pel Consell Nacional que el partit té previst celebrar el 18 de juny, l'endemà de l'elecció dels alcaldes als ajuntaments i el dia abans que acabi el termini per presentar les llistes electorals davant la Junta Electoral. Fer aquestes primàries, va explicar Jordi Turull el dilluns, no suposa "cap obstacle" per a la negociació d'un front comú independentista. Aquest dimecres a la tarda, el partit s'ha reunit amb el Govern per abordar la qüestió. En una compareixença posterior, la presidenta de Junts, Laura Borràs, no ha descartat cap escenari ni tampoc la possibilitat d'una llista conjunta, una opció que al matí havia estat totalment desestimada pel seu homòleg d'ERC, Oriol Junqueras.