El Govern i Junts per Catalunya s'han reunit aquest dimecres a la tarda al Parlament de Catalunya per explorar un "front comú democràtic" per a les eleccions generals del 23 de juliol, proposta que va llançar aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La trobada, que s'ha produït al despatx d'Aragonès al Parlament, ha durat al voltant d'una hora i quart. Després d'explorar "diverses fórmules", la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha explicat que ambdues parts han acordat "seguir treballant per fer possible un espai i un front comú" sense descartar "res", inclosa la via d'una llista conjunta, que és la que defensen els juntaires.

Per part del Govern, hi havia el president Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. En el cas de Junts, la delegació l'han format Laura Borràs, Jordi Turull i Albert Batet. Amb tot, la compareixença posterior l'ha acabat fent Borràs en solitari. Durant aquesta trobada, segons la dirigent, hi ha hagut una "anàlisi respecte als resultats electorals de les municipals". Després d'exposar les seves "lectures" i "valorant l'abstenció i sent ben conscients de quin missatge s'ha emès per part de l'electorat independentista", la presidenta de Junts per Catalunya ha indicat que han "analitzat les diverses propostes" i s'han instat a seguir parlant en els dies vinents sobre aquestes. "Tot i saber quines són les diferències, desconfiances i el desànim generalitzat, ens hem emplaçat a treballar per fer possible un front comú que des de Junts tenim clar que ha de ser per avançar cap a la independència", ha afegit.

Oriol Junqueras descarta la llista conjunta

En aquesta línia, Borràs ha detallat que es mantindran els contactes "en els dies vinents" i que, paral·lelament, la seva formació es reunirà amb les entitats i partits independentistes per treballar per "fer viable" la "fórmula més satisfactòria" que hi hagi. La reunió amb Junts és l'última de la ronda de contactes d'aquest dimecres que ha tingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb diversos partits pel front comú. A les 12 del migdia, s'ha reunit amb Esquerra Republicana i, més tard, Oriol Junqueras ha deixat ben clar que descartaven la llista conjunta i circumscrivien aquest front a "acords programàtics". De fet, entre les propostes que s'estan abordant, els punts programàtics en comú són una de les opcions que prenen més força, i també s'ha sondejat la possibilitat de fer una llista conjunta només al Senat.

Després d'ERC, Aragonès s'ha reunit amb els comuns, que han tancat la porta als oferiments del president; i unes hores més tard ha fet el mateix la CUP argumentant que "a correcuita no es troben solucions a problemes que són profunds". Les tres trobades amb aquestes formacions han durat al voltant d'una hora. El president clourà aquesta primera presa de contacte aquest dijous al matí amb el PDeCAT. Des de Presidència, fan una valoració "positiva" de les reunions amb els partits i defensen que és molt important "seguir treballant entre les formacions per construir un front democràtic que contribueixi a l'enfortiment del país davant l'amenaça que suposa l'onada de la dreta i l'extrema dreta". En aquest punt és on hi ha discrepàncies amb Junts, tal com ha evidenciat Laura Borràs: "No llegim les eleccions espanyoles en clau de lluita contra l'extrema dreta, sinó de defensa de Catalunya i els seus interessos". De fet, Borràs ha assenyalat que en aquest front comú només hi hauria d'haver l'independentisme.