L’anunci de Pedro Sánchez sobre la convocatòria d'eleccions anticipades el 23 de juliol ha activat de nou els ressorts electorals de tots els partits. També a Junts. L’exconseller d’Economia, Jaume Giró, ha fet saber a l’executiva del partit aquesta tarda que té intenció de presentar la seva candidatura per encapçalar la llista de Junts per Barcelona al Congrés dels Diputats, segons ha pogut saber ElNacional.cat. L’anunci de l’exconseller abocarà aquesta formació a unes primàries que l'enfrontaran amb l’actual presidenta del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, que va concórrer a les darreres eleccions espanyoles com a número dos de Laura Borràs.

La possibilitat que Giró optés a encapçalar la llista de Junts en aquests comicis era una opció que es remorejava des de feia setmanes al partit, però l’anunci de Sánchez ha precipitat la decisió. L’exconseller d'Economia ha comunicat als seus companys la seva intenció d’optar a la candidatura quan, després d'analitzar els resultats de diumenge, s'ha abordat la convocatòria electoral anunciada avui per Sánchez.

Primàries

En abordar aquest tema, la direcció del partit ha anunciat que Junts haurà d'elaborar un reglament específic per a les eleccions generals, que s'haurà d'aprovar en els propers dies. Això no obstant, el president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, ha apuntat la conveniència de no haver de celebrar primàries. Ha estat en aquest moment, quan Giró ha anunciat la seva decisió, que ha assegurat que estava meditada des de feia mesos i que l'havia comunicat tant al secretari general, Jordi Turull, com al president Carles Puigdemont. L'exconseller ha argumentat la necessitat de defensar Catalunya des de tots els àmbits i de situar Junts com la principal força independentista al Congrés.

Després d'acabar la seva intervenció ha estat Nogueras qui ha pres la paraula per anunciar que ella també es presentarà a les primàries per encapçalar la candidatura de Junts al Congrés.

Cultura de govern

Giró, que s'ha consolidat com un dels dirigents amb més projecció de Junts, va declinar fa uns mesos la proposta de Carles Puigdemont d’encapçalar la candidatura a l'Ajuntament de Barcelona i va apostar per la llista liderada per Xavier Trias, rere la qual es van alinear els exconsellers Victòria Alsina, Ramon Tremosa i Damià Calvet, tots ells representants del sector més pragmàtic de Junts. Des que va saltar a la primera línia política, l’exconseller ha defensat l’herència de la Convergència que va restaurar la Generalitat i que va impulsar la construcció d’estructures d’estat. Això l’ha situat com un dels referents de l’ànima més pragmàtica del partit, enfront del sector que encapçala Laura Borràs.

La victòria de Trias aquest diumenge ha representat un baló d’oxigen per a aquest dirigents, que abanderen un discurs basat en la defensa de la cultura de govern. Per contra, el sector laurista ha hagut d’encaixar algun revés important, com el del secretari d’organització del partit, David Torrents, que ha quedat fora de l’alcaldia de Badalona.

De la seva banda, Nogueras està considerada una persona molt propera al secretari general del partit, Jordi Turull, i compta amb el suport de Borràs, a qui va acompanyar com a número dos a les darreres eleccions espanyoles. Això no obstants, l'executiva ha deixat clar que els seus membres no poden prendre partit. De fet, amb aquest argument, Turull va evitar posicionar-se a la consulta sobre la sortida o no del Govern.

Puigdemont, que va abandonar l'executiva de Junts el darrer congrés, aquest matí ha publicat una piulada, acompanyada d'una fotografia de Nogueras, i assegurant que Junts està preparada per fer front als comicis. "Eleccions? Cap problema, nosaltres estem preparats", ha assegurat Puigdemont a la piulada.