"La resposta d’Espanya a les protestes és un pas perillós cap a l’autoritarisme". Així descriu openDemocracy la repressió policial en les darreres protestes contra la sentència. Es tracta d'un prestigiós lloc web de debat sobre cultura i política que ofereix notícies i articles d'opinió d'acadèmics, periodistes i polítics destacats. 

L'article comença recordant la condemna contra els líders independentistes, de 100 anys de presó en total, i les protestes i aldarulls que en van derivar. OpenDemocracy lamenta que el govern espanyol no vulgui seure a parlar: "Malgrat una segona setmana de protestes i una manifestació independentista massiva de més de 350.000 persones al centre de Barcelona, ​​el govern interí espanyol continua negant-se a tractar els esdeveniments a Catalunya com a crisi política".

El text subratlla que "si bé les barricades van robar l'atenció dels mitjans internacionals, la realitat és un moviment de masses democràtic cada cop més frustrat pels governs successius que han buscat respostes jurídiques als problemes polítics".

Manipulació de proves durant el judici

Opendemocracy és molt crític amb la sentència del judici al procés la qual considera que "s'ha decidit a les oficines ministerials immediatament després del referèndum i no durant els processos al Tribunal Suprem". És més, l'autor del text acusa directament els fiscals de "manipular contínuament proves per demostrar l’existència de violència el dia del referèndum".

El que no entén aquesta pàgina web de debat és com, durant el judici, es va descriure la protesta del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia com un setge i com es va poder qualificar l'1-O com "un dia de violència, amb testimonis de la policia espanyola que estaven sotmesos a insults i mirades odioses".

Un cop ha conegut la sentència, i després de veure aquesta "manipulació", openDemocracy afirma que la "decisió del jutge Manuel Marchena d'aplicar sentències tan dures ha posat en qüestió la separació de poders al país i ha posat greus dubtes sobre la imparcialitat del seu sistema judicial".

Opendemocracy és pessimista després de sentir els comentaris del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "llei primer, diàleg després"; l'espai de debat creu que aquestes paraules demostren que "cada cop és més difícil que Espanya rebutgi les afirmacions que l'ús de la policia i els tribunals per resoldre els seus problemes polítics s'acosta a l'autoritarisme del seu passat".