Les portades estaven cantades des que, aquest dijous al matí, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han signat l’acord per als pressupostos generals de l’Estat. En aquests casos, el resultat sempre és el mateix: tres a un contra el govern socialista.

El pacte no suma encara prou vots al Congrés, però El Mundo, ABC i La Razón s’han posat en alerta Defcon 4, d’imminent atac nuclear, perquè si aquests comptes han de passar ho faran amb els vots dels pèrfids separatistes, als que, naturalment s’ha cedit en aspectes essencials per al benestar de les persones i la dignitat de la pàtria. Concretament, les cessions inclouen la revisió del delicte d’injúries a la Corona i de diversos preceptes de l’anomenada Llei Mordassa, oficialment anomenada Llei Orgànica de protecció de la seguretat ciutadana. És la llei que ha servit per a condemnar Valtònyc, acusar aquells titellaires de Madrid, o multar una periodista per traspassar una imaginària línia policial mentre feia la seva feina en un jutjat, etcètera.

"Destralada fiscal"

Els titulars d’aquests tres diaris estan editats per a que pensis primer que l’acord és inviable, malvat i perjudicial, i després per a que t’informis del seu contingut amb aquesta perspectiva –no sigui que se t’acudi tenir idees pròpies al respecte. La substància de la cosa és que la despesa augmenta en 5.500 milions i els ingressos en 7.200. El govern espanyol no ha explicat gaire bé com és exactament tot plegat, però no cal apurar-se: ja se n’encarreguen els diaris.

Així, la despesa “es dispara” (tant a El Mundo com a El País) i l’ingrés suposa “una destralada” (La Razón). L’augment del salari mínim, que tan bona política sembla a tants economistes de diversos colors, “no garanteix la viabilitat del sistema” (La Razón) i “amenaça el diàleg social, segons la CEOE” (El Mundo). L’ABC en fa un resum sense ni una dada: “multiplica la despesa, els impostos i les concessions a l’independentisme”. Caram. La fi del món s’acosta o algu.

ABC

LR

EM

EP

I encara no saps la pitjor!

Pedro Sánchez no només ha pactat amb els rojos de Podemos –als que ha abandonat la Moncloa, com s’exclama l’ABC, amb una foto boníssima d'Efe on sembla que no se'n refiïn l'un de l'altre. Ho ha fet sabent que s’han aliat –via comuns– amb els altres socis, els independentistes, que han reprovat el Rei i la monarquia, a més de demanar que se celebri un altre referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Això s’encarreguen de deixar-ho ben clar, perquè maten dos ocells d’un sol tret. El Mundo, posem per cas, que dedica a la reial reprovació la segona notícia de portada, s’escarrassa per deixar clar en un subtítol que “la va presentar En Comú-Podem, amb els qui Sánchez tot just ha signat un acord de pressupostos”, cosa que ja diuen a la notícia gran del costat. Mai n’hi ha prou.

Populisme o austeritat

El País, més tranquil, fa un esforç per a vendre bé el peix i allà on El Mundo ho veu “populista”, el diari progre ho presenta com “un ampli acord per acabar amb l’austeritat”, que sempre és més simpàtic.

El fet (l’acord) és el mateix però, a la vista de les portades, sembla que cada diari hagi estat en un lloc diferent. Les interpretacions amb què titulen deformen la realitat de manera que de vegades un no té forma de saber què passa exactament. El que queda molt clar, però, és què en pensa cada diari i de quina manera volen que ho vegis tu. Aquesta és una mica la idea.

Foto: Lev Yashin, "l'Aranya Negra", encaixa un gol en un Israel-Rússia (1958)