Després del “principi d’acord” sobre els pressupostos entre el PSOE i Unidos Podemos, ara el govern espanyol va pels partits independentistes. Després de la reunió del Consell de Ministres d'aquest dijous, la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, ha instat el Govern i els partits que li donen suport a fer possibles els comptes de Pedro Sánchez. “Són molt beneficiosos per a la societat catalana”, ha sostingut la ministra, que ha situat la petició en el marc del diàleg obert. No contemplen cap contrapartida en matèria de presos.

Després d’una reunió aquest dijous al matí, el president espanyol Pedro Sánchez i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, han anunciat un principi d’acord sobre l’aprovació dels pressupostos, que contempla l’augment del salari mínim a 900 euros, pensions ajustades a l’IPC real o l’augment del pressupost per al pla estatal d’habitatge. Malgrat l’acord, el govern espanyol encara no té els suports suficients al Congrés per tirar endavant els comptes, motiu pel qual haurà de negociar també amb el PDeCAT i ERC.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha volgut deixar clar que no contemplen contrapartides amb l’independentisme. “Quan parlem de pressupostos, parlem de pressupostos”, ha sostingut Montero, que ha reclamat posar els comptes "per davant de qualsevol altra qüestió". Ha subratllat que “si tiren endavant, contemplen quantitats molt importants per a millorar la vida dels catalans”.

En la mateixa línia, Isabel Celaá ha recordat que "les solucions polítiques i les judicials no s'han de creuar mai", després que el vicepresident Pere Aragonès reclamés gestos en el cas 1-O. La portaveu també ha assenyalat que, durant la reunió del Consell de Ministres, no s'ha parlat sobre la reversió del decret-llei que va facilitar la fuga de seus.

Abandonar la "retòrica"

La portaveu del govern espanyol ha expressat la seva preocupació pel xoc que s’ha tornat a evidenciar entre els partits independentistes aquesta setmana al Parlament. “Lluny de servir per a posar fi al bloqueig de les institucions, els últims moviments indiquen que no serà fàcil iniciar el camí cap a la sortida del conflicte”, ha lamentat.

En aquest punt, Isabel Celaá ha instat el Govern i els partits que li donen suport a “posar fi al bloqueig” de les institucions catalanes, abandonar el “combat de la retòrica” i continuar el diàleg. Ha subratllat que la setmana que ve hi haurà noves reunions bilaterals en matèries com la cultura o les infraestructures.

La ministra espanyola ha aprofitat la crida per fer-la extensiva a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat, que són “molt beneficiosos per a Catalunya”. En aquest sentit, Celaá ha assegurat que els comptes permeten donar suport financer als “avenços” en l’autogovern català.