Aquest dimarts passarà a la història com un nou capítol en el qual la desunió independentista ha quedat al descobert amb tota la seva cruesa. La pressió que, esperonat per Moncloa, el Tribunal Constitucional exerceix sobre els membres del Parlament de Catalunya està contribuint a ampliar la bretxa entre JxCat, ERC i la CUP. Els equilibris per evitar que es coarti la llibertat d'expressió de la cambra esquivant a la vegada les possibles conseqüències penals i la voluntat de no posar en risc els funcionaris desestabilitzen la ja de per si fràgil unitat dels independentistes. Al llarg de les últimes 12 hores ha estat un no parar. 

El més recent, la doble decisió de no publicar al Butlletí Oficial del Parlament (el BOPC) l'apartat de la moció de la CUP aprovat aquest matí sobre "la voluntat d'exercir l'autodeterminació" i d'eliminar el punt de la proposta conjunta de resposta a la sentència de JxCat, ERC i la CUP que "reitera el dret d'autodeterminació i la reprovació de la monarquia". Tot arran de les suspensions adoptades pel TC en relació a aquestes dues iniciatives. L'argument que esgrimeixen fonts de presidència és que tot i que Roger Torrent "està disposat a assumir les conseqüències que es derivin de defensar que al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot, el que no farà és posar en risc els funcionaris de la cambra, perquè entén que són els representants polítics els qui han d’assumir responsabilitats". En aquest sentit recorden que els serveis jurídics, que són els qui han pres la decisió, també estan advertits pel TC. 

Per a Junts per Catalunya aquesta actitud és inacceptable. Fonts d'aquesta formació expressen la seva "decepció" amb ERC i afirmen que "només la Mesa pot decidir suspendre una tramitació parlamentària". És més, lamenten que la mesura presa avui qüestiona "l'estratègia compartida" que creien que tenien amb la resta de forces per fer front al TC. Per això, acusen el president Torrent de fingir durant la campanya electoral quan va afirmar que no es permetria que la censura entrés al Parlament quan finalment, asseguren, no ha estat així. 

Els de Puigdemont també manifesten el seu malestar amb la CUP, per no haver volgut prioritzar el document compartit entre els tres grups independentistes i haver preferit donar més importància a la seva moció en solitari. En aquesta crítica coincideixen amb Esquerra Republicana.

Mentrestant, els anticapitalistes han deixat clar des del faristol del Parlament que no volen "cap unitat" amb els socis de Govern. Ha estat durant el debat de la seva moció, que incloïa la defensa de l'exercici del dret d'autodeterminació, però també tot un seguit de punts que JxCat i ERC han votat en contra com cessar el conseller d'Interior, aturar tots els desnonaments o acabar amb les llistes d'espera. "Molta corbata i molt poca vergonya", els ha retret Maria Sirvent. 

Batalla Torra-Torrent

La tensió va començar a bullir aquest dilluns al vespre, quan Torrent va comunicar un canvi d'horari del ple, que s'avançava de les tres de la tarda a les nou del matí, una modificació que feia coincidir el plenari amb la reunió setmanal del Govern. Des de presidència del Parlament s'assegura que se'ls va fer arribar la decisió amb antelació, però l'entorn del president de la Generalitat manté que no hi va haver comunicació oficial.

De fet, la portaveu i consellera de la Presidència, de Junts per Catalunya i de la màxima confiança de Torra, ha fet pública la indignació del cap de l'executiu per diversos canals. Primer amb una carta dirigida a Torrent i filtrada als mitjans de comunicació en la qual s'expressava el malestar per una modificació adoptada sense consens. Hores després, hi ha posat veu durant la compareixença posterior a la reunió del Govern. Budó ha acusat el president del Parlament de vulnerar el dret dels membres del Govern que són diputats, els dos de JxCat -Torra i Buch-. 

La finta al TC

Si bé l'argument oficial per avançar el ple era que el president viatja a Suïssa per una trobada parlamentària dijous i divendres, el cert és que al darrera hi havia l'intent de burlar el Tribunal Constiticional. A més de moure'l a les nou del matí, ERC ha demanat una alteració de l'ordre del dia perquè la moció de la CUP fos el primer punt a debatre, quan inicialment havia de ser al migdia.

El cas és que precisament el TC es reunia a primera hora del matí per acordar la suspensió del document dels anticapitalistes i la intenció era poder votar abans que es comuniqués oficialment la decisió de l'alt tribunal. I així ha estat. La votació, que ha donat llum verda al punt que parla d'autodeterminació -el que finalment no s'ha publicat al BOPC-, s'ha produït exactament tres minuts abans que arribés el correu oficial del TC confirmant-ne la suspensió

Per acabar de tancar el cercle, malgrat la prudència de la cambra de no publicar al BOPC la moció de la CUP, la Fiscalia ha demanat aquest vespre que s'investigui les possibles responsabilitats penals dels membres de la Mesa del Parlament per haver permès la tramitació i votació del text. Val la pena recordar que l'any 2017, quan es va fer la DUI, tampoc no es va publicar al butlletí oficial. I malgrat això, l'expresidenta Carme Forcadell és a la presó per haver permès que es debatés. Per davant queden nous capítols, perquè la proposta conjunta de JxCat, ERC i la CUP encara s'ha de debatre en el proper ple.