El Govern de la Generalitat ha abordat durant la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts el malestar per la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de canviar l'ordre del dia del ple per començar la sessió a les 9 del matí, tot i que a aquella hora hi havia prevista l'habitual reunió del gabinet de Quim Torra.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que es tracta d'una "manca de respecte institucional que no havia passat mai, per raons òbvies, atès que cada dimarts hi ha sessió de Govern", i ha subratllat que no es tracta d'una protesta de JxCat, que no ha pogut comptar amb el vot de dos dels seus diputats –el president, Quim Torra, i el conseller Miquel Buch–, sinó que "el Govern ha fet seva aquesta queixa".

Des del Parlament s'ha atribuït aquest canvi a un viatge del president de la Cambra a Suïssa per assistir a l'assemblea de la francofonia. No obstant això, des dels grups parlamentaris s'ha donat per fet que el canvi obeïa a la voluntat de votar la moció de la CUP sobre autodeterminació abans que s'hi pronunciés el TC i advertís el Parlament, la qual cosa hauria obligat la Mesa a desobeir o a descartar la votació.

Budó, que va traslladar ahir al vespre la queixa a Torrent per carta, ha assegurat que s'ha assabentat pels mitjans del canvi d'hora i ha denunciat que els dos diputats que són membres del Govern han vist "vulnerats els seus drets".

La consellera ha subratllat que en una relació entre institucions és recomanable que l'oficina del president del Parlament es posi en contacte amb el gabinet del president per acordar el canvi d'horari. 

Així mateix, ha denunciat que una conseqüència d'aquest canvi ha estat que s'ha perdut una moció per la falta dels vots dels dos diputats que no han pogut ser al ple.