Nova pugna oberta entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, aquesta expressada a través de les dues principals institucions del país, el Govern -que comanda JxCat- i Torrent -que lidera ERC-. La consellera de Presidènca, mà dreta de Quim Torra, acaba d'enviar una carta a Roger Torrent, que s'ha decidit fer pública, expressant el malestar per l'avançament del ple d'aquest dimarts anunciat ahir a última hora i fent-ho coincidir amb l'habitual reunió setmanal de l'executiu. 

El ple s'havia de celebrar a partir de les tres de la tarda, de tal manera que no coincidia amb la reunió de Govern que sempre es convoca a les 9:30 del matí de dimarts. El president del Parlament, però, va optar per canviar l'horari i arrencar de bon matí, adduint a un viatge oficial del president de la cambra a Suïssa per participar a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia que comença dijous. 

La decisió va irritar els membres del Govern, especialment els de JxCat, perquè es dóna el cas que els únics integrants de l'executiu que són diputats són de Junts per Catalunya: el president Torra i el conseller d'Interior, Miquel Buch. D'ERC no n'hi ha cap. Això vol dir que JxCat comptarà amb dos escons menys per a les votacions previstes, que s'han programat pel matí, i entre les quals hi ha la moció de la CUP que proposa cessar Buch i reivindica el dret d'autodeterminació. Des de presidència de la Generalitat acusen Torrent d'haver modificat l'agenda de manera unilateral. 

A la carta, Budó li trasllada que "aquest canvi afectarà al dret com a diputats de la cambra de dos membres de govern que ostenten aquesta condició, degut a la seva coincidència amb el desenvolupament de la sessió ordinària de la reunió de govern prèviament convocada i farà impossible que els membres del Govern puguin assistir al desenvolupament del ple del matí". Per això, li expressa "el malestar" que ha generat la decisió, que consideren que "s’hauria d’haver comunicat amb prou antelació per evitar aquesta situació incòmode per ambdues institucions".  

Més enllà de les raons d'agenda, un altre dels motius que segons algunes fonts hauria dut el president Torrent a avançar el ple -i la votació de la moció de la CUP- és esquivar el Tribunal Constitucional, que precisament es reuneix també a partir de quarts de deu per abordar la suspensió del text dels anticapitalistes.