Seguint el mateix camí que va iniciar la CUP, els comuns també han presentat una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern. I igual que van dir els anticapitalistes, la formació morada té la voluntat de seguir negociant els comptes fins al darrer minut. Així ho han anunciat els diputats David Cid i Joan Carles Gallego en una atenció als mitjans des del Parlament, on abans havien mantingut una reunió amb el Govern de més de dues hores. Aquesta ha estat la tercera trobada des que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va obrir la porta a En Comú Podem a negociar els comptes.

 

"Aquesta esmena en cap cas és un punt i final. És un punt i seguit. Però sí que volem que serveixi de recordatori al Govern que el temps s'esgota i emplacem ERC i el president a moure's perquè en aquestes 48 hores que queden fem possible avançar la negociació dels pressupostos", ha instat Cid.

marc ramentol jordi cabrafiga - acn

El director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el secretari general del Departament d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, després de reunir-se amb els comuns / Foto: ACN

Tant Cid com Gallego han al·legat que la falta d'acord també es deu a la precipitació en l'inici de les negociacions. "Estem davant d'una negociació complexa, sobretot perquè ha començat massa tard. Si hagués començat quatre o cinc mesos abans estaríem en millors condicions", ha apuntat Gallego.

Moviments però "poca ambició"

Els diputats d'En Comú Podem han titllat la proposta del Govern de "poc ambiciosa" tot i que sí que han reconegut que hi ha hagut "alguns moviments positius". Gallego ha concretat que encara hi ha "marge de millora" en àmbits com la salut, els trens, la transformació ecològica i la fiscalitat, entre altres. "Estem oberts a seguir negociant fins diumenge a altes hores de la matinada per intentar arribar al dilluns a un principi d'acord que ens permeti abordar uns pressupostos més ambiciosos i al servei de la ciutadania", ha explicat.

Preguntat sobre si hi ha algun acord en els cinc eixos que els comuns van plantejar el Govern, Gallego ha aclarit que s'ha parlat de tots i que hi ha hagut moviments però que encara queda marge en tots ells. "S'han de moure més perquè els moviments són insuficients i no hi ha ambició de presentar uns pressupostos d'acord amb les necessitats del país i de transformació ecològica tenint en compte els recursos que venen dels fons europeus i de l'Estat", ha respost.

comuns reunion govern presupuestos - acn

Els diputats dels comuns Lucas Ferro i Susanna Segovia surten de la reunió amb el Govern / Foto: ACN

PSC i CUP, també en l'esmena

Sobre l'esmena a la totalitat que avui també ha registrat el PSC, Cid no ha entrat a valorar-la més enllà de reivindicar que si la líder de la seva formació, Jéssica Albiach, fos la presidenta de la Generalitat "no es vetaria cap partit d'esquerres", en referència al vet que el Govern manté sobre els socialistes. 

Cid ha insistit que la seva voluntat és que Catalunya tingui pressupostos i ha descartat que prenguin una decisió final en base al que decideixin demà les bases de la CUP, en la coordinadora oberta parlamentària (COP) que se celebrarà a Santa Perpètua de Mogoda.

 

Imatge principal: els diputats David Cid i Joan Carles Gallego anuncien l'esmena a la totalitat als pressupostos / Foto: Europa Press