El cap de l'oposició, el socialista Salvador Illa, ha anunciat que el grup PSC-Units ha presentat aquest divendres una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el líder dels socialistes catalans al Parlament ha puntualitzat que el seu partit està obert a retirar aquesta esmena si s'obre una negociació amb el Govern i ha destacat que durant tot el cap de setmana estarà "operatiu" un equip integrat pels diputats Alícia Romero, Jordi Riba i Raúl Moreno per si el Govern s'avé a parlar.

psc enmienda presupuestos 2022Moment en què els socialistes han registrat l'esmena

Ara com ara, en absència d'aquesta negociació, el PSC s'inclina per esmenar el que considera "uns pressupostos de bloc, de part", marcats per unes postures "molt radicals" per influència de la CUP. Illa ha apuntat que també és una esmena a "l'actitud negativa" que en la seva opinió ha mostrat el president català, Pere Aragonès, en les últimes setmanes.

En aquest sentit, ha recordat que el president s'ha fet el desentès als reiterats oferiments del PSC per negociar els comptes, i que quan tots dos es van reunir no va voler explorar punts de trobada. "No hi ha hagut ni un esforç per parlar amb nosaltres i conèixer les nostres propostes (...) Del diàleg no cal fer tanta bandera i cal practicar-lo més", ha resolt.

 

En una entrevista aquest divendres a El Nacional.cat, la portaveu al Parlament del PSC, Alícia Romero, ha reiterat que Catalunya necessita uns pressupostos: "Ens hem posicionat per tenir uns pressupostos que no estiguin tan condicionats per una pròrroga pressupostària. Ara, no ens agrada el mercadeig que s'està fent amb la CUP, on s'està posant en qüestió des dels Mossos fins a projectes molt avançats com el CTR de Vila-seca i Salou. Em poses en una disjuntiva en la qual no sé triar perquè veiem malament aquest condicionament que posen els radicals de decreixement i també veiem malament una pròrroga pressupostària".

Giró demana responsabilitat de país

Aquest dijous a la tarda, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, es va mostrar convençut que fins dilluns tant el Govern com l'oposició tindran "la responsabilitat de país de trobar la majoria necessària per tirar endavant els pressupostos pensant en l'interès del país i no amb objectius de curt termini partidistes".

Tot i això, Giró va defugir donar detalls sobre les converses que manté l'executiu amb altres formacions perquè considera que "el soroll mai ajuda en les negociacions". "Crec que tots hem de ser responsables i que els ciutadans esperen del Govern i de l'oposició la responsabilitat adequada i ara és un moment prou important perquè tots siguem prudents", va assenyalar durant la presentació a Lleida dels comptes per a l'any vinent.

El conseller d'Economia i Hisenda va afirmar que "Catalunya necessita uns pressupostos" i va defensar que els plantejats pel Govern "són els millors pressupostos possibles "i "els que necessita Catalunya". "Són els més grans presentats fins ara", va remarcar. En aquest sentit, va apel·lar a totes les formacions polítiques a prioritzar "l'interès de país" per davant "d'objectius partidistes" i va fer una crida a la "prudència" i a la "responsabilitat" tant del Govern com de l'oposició per tirar endavant els comptes per al 2022.

 

Foto principal: El líder del PSC, Salvador Illa / EFE