Puja la tensió i comencen les desavinences entre socis en la negociació dels pressupostos de la Generalitat després del cop que va suposar que ahir la CUP, sòcia prioritària del Govern, anunciés que presentaria una esmena a la totalitat als comptes però que seguiria amb les negociacions, a només sis dies del debat a la totalitat. Poc després d'aquest anunci, tant el Govern com les portaveus d'ERC i Junts van assegurar que seguirien negociant amb els anticapitalistes per així blindar la majoria independentista del Parlament, però avui el president Pere Aragonès ha tirat pel dret i ha plantejat un nou escenari sense prèviament haver-ho pactat amb Junts.

 

Ha estat a la sessió de control al president quan la presidenta dels comuns a la Cambra catalana Jéssica Albiach ha tornat a pressionar perquè l'Executiu pacti els comptes amb el seu grup. Per primer cop des que van començar les negociacions Aragonès ha allargat la mà: "Jo en el seu moment els vaig convidar a treballar junts en la investidura, vostès van tenir la seva posició, però això és el passat. Els proposo que treballem aquesta proposta de pressupostos, que ens asseguem i ho parlem sense exclusions de confiança, del Govern i de les forces polítiques que van fer possible el pacte d'investidura que incorporen aquests pressupostos", ha dit Aragonès a Albiach.

Lider comú podem, Jessica Albiach, sesión de control en el Parlament - Sergi Alcàzar

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, a la sessió de control / Sergi Alcàzar

Aquest oferiment, però, ha agafat per sorpresa al partit del president Carles Puigdemont. El líder de Junts al Parlament Albert Batet, després de valorar que els pressupostos són molt bons "gràcies a la feina que ha fet el conseller d'Economia, Jaume Giró", ha retret a Aragonès que s'hagi obert a noves majories "no acordades". Així mateix, li ha demanat que no desaprofiti l'aval que representa tenir la majoria independentista més gran de la història del Parlament: "Per això entenem que ERC va fer l'acord d'investidura amb la CUP, i per això nosaltres vam fer l'acord de legislatura amb ERC. Som el 52%", ha sentenciat Batet.

A tot plegat Aragonès ha replicat que treballarà "fins a l'últim segon" per aprovar els pressupostos amb una majoria "plural i diversa", el que ha assegurat que implica "cedir i plantejar nous reptes": "Hem de fer de la diversitat un actiu", ha reiterat Aragonès per donar més força al seu argument d'obrir-se a negociar amb els comuns, i ha aclarit que això en cap cas ha de suposar l'exclusió de la majoria independentista.

Aragonès descarta el PSC

Així de convençut s'ha mostrat Aragonès sobre que cal bastir noves aliances per aconseguir els suports necessaris per als pressupostos, però en canvi s'ha mostrat completament contrari a obrir les negociacions amb el PSC. Aquest mateix matí el seu líder Salvador Illa ha demanat una reunió amb Aragonès per abordar el tema, i en la sessió de control Aragonès ha estat molt clar: "No compartim model de país".

En aquest sentit el president ha dit que no tenen cap problema a reunir-se amb els socialistes, però ja l'ha avisat que no arribaran a acords perquè creu que el PSC "vol veure trencada la majoria independentista", i ha dit que no volen pactar amb els socialistes aquests comptes perquè "en política no hi ha res gratis" i creuen que si els estenen la mà, això implicarà "la renúncia" d'algunes qüestions que alterarien el rumb de la legislatura.

"Jo no vull alterar aquest rumb. Jo estic disposat a trobar-nos però crec que pot avançar quin serà el meu posicionament. I és que el rumb de la legislatura és el que vaig marcar en la investidura", que aposta per l'autodeterminació i l'amnistia, i que va tirar endavant amb els vots de Junts i la CUP.

La CUP parla de la COP26


Encara que la majoria dels grups han parlat durant la sessió dels comptes, sorprenentment la CUP ha centrat la seva intervenció en les conclusions de la COP26, on van assistir tant els cupaires com el president de la Generalitat. El diputat Dani Cornellà ha compartit amb Aragonès la "insatisfacció" pels acords de la cimera així com l'opinió que són insuficients per afrontar els reptes futurs de l'escalfament global, i el president català ha advocat per contribuir a combatre el canvi climàtic amb transformacions des de l'àmbit local malgrat admetre que és una qüestió de caràcter global.

Reunió d'ERC amb Aragonès

Acabada la sessió de control i després que Aragonès hagi alliberat tota la seva agenda per atendre a les qüestions relacionades amb la negociació dels pressupostos, el president s'ha reunit, juntament amb el conseller Jaume Giró, amb diputats de la CUP per abordar les qüestions que els anticapitalistes reclamen novament al Govern. Després d'aquesta trobada, Aragonès ha marxat del seu despatx i s'ha reunit amb el grup parlamentari d'ERC, en una trobada que ha durat menys de mitja hora i on, segons fonts del partit, els diputats republicans han tancat files amb la intervenció d'Aragonès en la sessió de control.

 A la imatge destacada, Jordi Puigneró i Pere Aragonès / Sergi Alcàzar