Segona reunió amb els comuns en el marc del canvi d'estratègia del Govern per aconseguir aprovar els pressupostos, després que les bases de la CUP hagin registrat una esmena a la totalitat als comptes. Va ser ahir al matí, durant la sessió de control al Parlament, quan el president Pere Aragonès va allargar la mà al grup de Jéssica Albiach per començar les negociacions, i ràpidament a la tarda van mantenir una primera reunió per concretar l'inici d'aquestes converses. En aquella primera trobada no hi va assistir cap membre del Govern de Junts, després que el partit critiqués Aragonès per haver convidat els comuns a negociar sense haver-ho pactat prèviament amb ells.

Avui, però, Junts ha entrat en les negociacions. A primera hora el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha mantingut una trucada telefònica amb Jéssica Albiach i també amb el diputat dels comuns Joan Carles Gallego. Després, a dos quarts de deu del matí, representats d'Economia i Presidència s'han reunit al Parlament amb Gallego i també amb la diputada Susanna Segovia, en una reunió que s'ha allargat dues hores i quart i on s'han abordat "qüestions tècniques" dels comptes.

En aquesta trobada, els comuns han traslladat les seves propostes. Ara, l'Executiu les haurà d'analitzar i concretar per traslladar una resposta en la propera trobada, que es podria produir aquesta mateixa tarda, tot i que s'ha acordat no establir tempos ni calendaris més enllà del fet que el límit per negociar és dilluns a les 10.30 hores del matí, dia del debat a la totalitat. "Seguirem parlant", han apuntat fonts dels comuns, que han detallat que han presentat al Govern un document amb diversos reclams: fer de Catalunya un país de trens, impulsar el dentista municipal, millorar l'accés al psicòleg en la sanitat pública i un pla de barris verds.

Aquestes negociacions es produeixen en paral·lel a les converses amb la CUP, principal sòcia del Govern per l'aprovació d'aquests comptes però que dimarts va anunciar que presentaria una esmena a la totalitat als pressupostos si no s'aconsegueixen els acords que reclamen els anticapitalistes. Va ser llavors quan Aragonès va començar a explorar altres vies, com la dels comuns, per assegurar-se la tramitació dels comptes, mentre que va excloure d'aquestes negociacions el PSC.

Feia dies que els comuns s'oferien al Govern per pactar i facilitar l'aprovació dels comptes si per fi han aconseguit el seu objectiu, reunir-se amb l'Executiu.  Aquest matí en una entrevista, el diputat dels comuns David Cid ha explicat que un dels reclams del seu grup, ben igual que ho és de la CUP, és que el Govern aparqui el projecte del Hard Rock: "Construir el casino més gran d'Europa no és el que necessita Catalunya", ha afirmat.

També ha explicat que no posen "línies vermelles", però que en les converses amb el Govern buscaran que els comptes incloguin millores que donin resposta a les necessitats dels ciutadans, com la mobilitat sostenible, els serveis de salut o el suport a la indústria. Cid ha dit tot plegat en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, on també ha assegurat que si les negociacions arriben a bon port, no presentaran una esmena a la totalitat: "És complicat i complex, però tenim la predisposició d'intentar-ho i haurem de veure el recorregut de les negociacions". 

La reunió d'ahir

En l'entrevista, Cid també ha dit que, en la reunió d'ahir, van traslladar a Aragonès que "hauria de fer una reflexió" sobre si pot seguir governant amb Junts, i va emplaçar ERC a apostar per majories "d'esquerres". 

Els diputats David Cid i Jéssica Albiach sortint del despatx d'Aragonès ahir a la tarda / Sergi Alcàzar