Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva podran sortir de la presó per recollir la seva acta en cas de sortir escollits diputats o senadors en les properes eleccions generals del 28 d'abril.

Fonts del Tribunal Suprem han explicat a El Mundo que es permetrà l'excarceració ja que la legislació electoral autoritza els presos preventius a formar part d'una candidatura i per tant se'ls ha de permetre que compleixin els tràmits imprescindibles per obtenir el càrrec guanyat a les urnes. A més, segons assenyala TV3, també se'ls permetrà votar. Cal però que es determini com perquè ni el Congrès ni el Senat tenen prevista la possibilitat de delegar el vot. 

La setmana passada, quan el Suprem estava en procés de prendre la decisió sobre si deixaria sortir o no els presos, fonts judicials ja apuntaven que els candidats jutjats estan inhabilitats per a l'exercici del càrrec que exercien però no pas per a futurs càrrecs. A més, només quedarien privats d'aquest dret en cas de sentència condemnatòria, un extrem que encara cal veure.

El Congrés i el Senat exigeixen la personificació del candidat electe i per tant el Suprem ha decidit autoritzar aquesta sortida durant el temps necessari per dur a terme el tràmit. L'altra decisió que ha de prendre el Suprem és si permet o no un debat electoral entre els candidats catalans al 28-A a Soto del Real, tal com demanava el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez.

La Junta Electoral Central (JEC) es va declarar no competent per decidir-ho i va traslladar la decisió a la sala segona del Suprem, on es jutja el cas de l'1-O, i dirigida pel jutge Manuel Marchena.