La Sala Segona del Tribunal Suprem, en ple judici contra el procés independentista, està davant la disjuntiva de com cal actuar davant de la imminent campanya per a les eleccions generals del 28 d'abril i la possibilitat que fins a cinc dels presos polítics —Oriol Junqueras i Raül Romeva per ERC, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull per JxCat— siguin elegits diputats o senadors.

Segons avança José Antonio Zarzalejos a ElConfidencial, el Suprem ja es planteja la possibilitat d'excarcerar els que siguin elegits al Congrés o al Senat perquè puguin recollir l'acta, en una bateria de mesures que hauran de garantir el dret a la participació política de tots els ciutadans, incloent-hi els presos preventius, consagrat a l'article 23 de la Constitució.

Segons el mitjà, fonts judicials apunten que els magistrats de Marchena ja comencen a preveure com els presos polítics elegits podran accedir a la seva condició de parlamentari, i recorden que els candidats jutjats estan inhabilitats per a l'exercici del càrrec que exercien però no pas per a futurs càrrecs. A més, només quedarien privats d'aquest dret en cas de sentència condemnatòria, un extrem que encara cal veure.

Participació en la campanya

En aquest moment els set magistrats de la Sala Segona han de resoldre si els cinc presos polítics que es presenten a les eleccions poden participar en la campanya en condicions semblants als altres candidats i com podran adquirir, si són elegits, les seves actes de diputats i senadors. I, finalment, com podran participar en l'activitat de les cambres.

Així, a més de l'eventual excarceració per recollir l'acta, s'haurà d'avaluar la possibilitat de l'ús de mitjans tecnològics per garantir la presència dels candidats a la campanya electoral sense sortir de la presó. Posteriorment caldria veure com podrien participar en l'activitat parlamentària, ja que no està prevista la delegació del vot però no està tancada la porta a la possibilitat del vot telemàtic.

Més endavant el Suprem també haurà de decidir sobre Joaquim Forn, que serà candidat a l'Ajuntament de Barcelona a les eleccions municipals del 26 de maig.