La Junta Electoral Central ha deixat en mans del Tribunal Suprem decidir si permet un debat electoral entre els candidats catalans al 28-A a Soto del Real, tal com demanava el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez. La JEC es declara "no competent" per decidir-ho i trasllada la decisió a la sala segona del Suprem, on es jutja el cas de l'1-O, i dirigida pel jutge Manuel Marchena.

En aquest sentit, l'àrbitre electoral ha argumentat, després de reunir-se aquest dijous, que "l'òrgan competent" per "decidir si mesures com les demanades són compatibles amb l'objecte de la detenció del candidat" és la sala presidida per Marchena. Tot i això, el document recorda que el secretari general d'Institucions Penitenciàries va desaconsellar la celebració d'un debat polític a Soto del Real perquè considera que "suposaria una alteració de les normes regimentals dels centres penitenciaris". 

Tot i això, cal tenir en compte que alguns dels candidats catalans al 28-A ja han rebutjat participar en aquest debat a Soto del Real.

 

Per altra banda, sobre la petició d'actes electorals dins la presó, com demanava Esquerra Republicana, la JEC ha decidit deixar en mans de la Junta Electoral Provincial, en aquest cas la de Madrid, el veredicte. També en aquest cas recorda que hi ha un informe desfavorable d’Institucions Penitenciàries per a la celebració dels mítings dins els centres.

Els republicans havien sol·licitat fer dos actes electorals dissabte 13 d'abril a les presons madrilenyes, Soto del Real i Alcalá Meco, on estan empresonats els presos polítics.