Barcelona va patir diumenge la desfilada d’unes dues mil persones (segons la Guàrdia Urbana), encapçalades per una pancarta on es llegia "Recuperemos la dignidad", i aquesta altra: "No queremos gente así en España. Cataluña 100% española. Torra 155 prisión".

La marxa, segons El Mundo, la convocava José Manuel Opazo, aquell senyor que es va queixar a la línia aèria Swiss perquè al vol, del qual era passatger, també es feien els avisos en català, cosa que “violava els seus drets”, en ser el castellà la “primera llengua oficial d'Espanya”. Opazo es descriu com a "empresari basc". També va ser guàrdia civil set anys. Bé.

L’incident va inspirar l’ara president de la Generalitat, Quim Torra, present al mateix vol, que va descriure aquest senyor, sense anomenar-lo, com “una bèstia”. Era l'any 2008.

A la marxa, segons explica El Mundo, també es protestava contra la "negociació" del govern espanyol amb el Govern i per reclamar eleccions generals.

Al final del seu recorregut, la desfilada ha deixat sis ferits: un senyor que prenia una llimonada en una terrassa, que s’ha endut de record un trau al cap en rebre un cop amb una porra extensible, i cinc nois d’un CDR als quals alguns manifestants han atonyinat obiter dicta, que en francès es por dir en passant. Tot, sí, molt bèstia.

El Nacional titula “Agressions a Barcelona d'ultres que tornaven de la manifestació espanyolista”. El País, només a l'edició catalana, ho fa així: "Un ferit al final de la manifestació espanyolista a Barcelona".

El Mundo, en canvi, diu a la seva web: "Marcha en Barcelona contra la negociación con el Govern y para reclamar elecciones generales". A la portada impresa —és l’únic diari que ho destaca així— hi diu: "La Cataluña dormida vuelve a despertar". El text explica que miles de personas..., etcètera. No fa esment de les violències. Aquesta és la portada real del diari:

Mundo

I aquesta altra és una modesta proposta, amb afany de millorar, si és possible, la portada original, perquè a l'agredit, pobre, no li ha quedat més remei, si us plau per força, que ser part de la Cataluña que vuelve a despertar, ni que sigui amb xarop de bastó:

Mundo mix

No, no fa gràcia. Però és que el diari no explica l’agressió al senyor de la llimonada fins al quart paràgraf per la cua, i encara en aquell estil administratiu de despatxant de duanes: “Els Mossos han confirmat...”. Dels cops als nois del CDR no en diu res.

És tendre com el diari anomena “partits extraparlamentaris” VOX i Democracia Nacional, dos dels grups ultres que han donat suport a la manifestació. El president de VOX, Santiago Abascal, ha demanat allí mateix "la suspensió de l'autonomia sine die, la il·legalització dels partits separatistes i el tancament de TV3". Els de Democracia Nacional són aquells que volien atonyinar el fotoperiodista Jordi Borràs, per exemple.

Qualsevol diria que hi ha descripcions que els escauen més que la de “partit extraparlamentari”. Bé, sempre que tinguis ganes d’explicar qui són, esclar.

Sí que diu que hi han acudit representants del PP (esmenta Alberto Fernández Díaz) i de Ciutadans, “encara que han evitat figurar a la capçalera de la marxa”. No diu que també hi era la secretària general del PP de Barcelona, Elisabeth Jiménez.

Omet dir, però, que s’han vist desenes de banderes ultres, preconstitucionals i alguna amb el logotip de la policia espanyola; que s’han cridat eslògans ultres, que s'han fet salutacions feixistes, que s’han proferit insults contra homosexuals i resta de persones LGTBI.

Sí que diu que ha sonat el clàssic ¡Puigdemont, a prisión!

També diu que “s’han noliejat desenes d’autobusos procedents de localitats catalanes i de tot Espanya”.

L'ABC encara és més descarat. Titula: "Convocan una manifestación multitudinaria en Barcelona por la unidad de España". Al subtítol destaca que "un centenar de independentistas han insultado a los manifestantes, ante la vigilancia de los Mossos", com volent dir que la policia els deixava fer contra aquells bons espanyols. De les agressions ultres i tota la pesca, ni paraula.

El Confidencial ho veu així: "Tensión sin disturbios en la marcha de VOX por la unidad en Barcelona". A eldiario.es parlen dels ferits i afegeixen que a la mani s'hi havien sumat Somatemps, entitat fundadora de Societat Civil Catalana, i Tabàrnia.

La Razón, en una notícia més historiada, titula: "Increpan al grito de 'nazis' a los manifestantes por la unidad de España en Barcelona". Del senyor de la llimonada, l'agredit, ni piu. A més, s'equivoquen, segurament sense voler, ja que qui increpa cridant "nazis" eren els manifestants unionistes a un centenar d'antifeixistes.

Per aquest diari sabem que a la mani hi havia Dolores Agenjo, la directora de l'institut de l'Hospitalet que es va negar a deixar les claus del centre per al referèndum de l'1-O, i Karl Jacobi, aquell senyor alemany que va increpar (també) el president del Parlament, Roger Torrent, al Círculo Ecuestre.

Tot això és el que fas si del que tens ganes és de blanquejar aquesta manifestació i no d’explicar què ha passat. Per això El Mundo parla a la portada de la “Cataluña dormida que vuelve a despertar”. Ha anat d’un pèl que no escrivissin “que vuelve a resurgir”, com a la lletra que va fer José María Pemán per a l’himne espanyol. Però, ei, el problema són els llaços grocs i la neutralitat de l’espai públic i l'ascens de la ultradreta... sueca, a uns 2.700 quilòmetres de no res de Barcelona.

La resta de portades madrilenyes recorda altres temps, quan El País feia de diari progre i l’ABC i La Razón feien... d’ABC i La Razón:

Pais

abc

razon