La directora de l'Institut Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat que es va negar a donar les claus del centre pel 9-N, Dolores Agenjo, ha deixat clar que volia l'ordre per escrit. Així li ho havia recomanat tant l'Alta Inspecció d'Ensenyament, que depèn de l'Estat, com la delegada del govern espanyol. De fet, ha exposat que la seva intenció era lliurar el document a les institucions de l'Estat.

Dolores Agenjo ha descrit totes les vegades que es va negar a lliurar les claus a la Generalitat del centre propietat del Govern per fer la consulta del 9-N. "Jo no tenia per què participar en un acte de tipus polític. La utilització del centre per a finalitats no docents requereix una ordre escrita". 

Agenjo ha exposat que tot i que va anar a la reunió convocada urgentment després de les declaracions d'Artur Mas on anunciava que els instituts serien els locals on es faria la votació, hi va anar "sense cap convicció" perquè no sabia què li demanarien. "Si hagués sabut el motiu, no hi hauria anat. No m'hauria sentit convocada". 

La directora del Pedraforca es va negar a donar les claus durant la reunió i novament, després, quan el 6 de novembre la van trucar demanar-les-hi de nou. 

Durant la declaració en el judici ha explicat amb pèls i senyals totes les trucades que va rebre de la directora territorial, Montserrat Llobet. Així n'ha descrit una d'elles: 

Llobet: Ets l'última que queda per lliurar-me les claus.

Agenjo: No és que vulgui desobeir-la.

Llobet: Doncs sembla que em vulguis desobeir.

Agenjo: M'ho ha dit l''Alta Inspecció [de l'Estat] i la Delegació del govern [espanyol].

Llobet: Però tu no depens de la Delegació ni de l'Alta Inspecció, depens de la Generalitat.

Agenjo: Sóc funcionària de l'Estat.

La directora del Pedraforca de l'Hospitalet ha relatat com no va acceptar les urnes que van arribar a l'institut el dia 7 de novembre a la tarda i de com finalment Montserrat Llobet va desistir en comprovar que si li donava l'ordre per escrit, la lliuraria a les institucions de l'Estat espanyol i que acabaria sent una prova escrita de la participació directa del Govern en l'organització de la consulta. Llobet ho ha admès durant la seva declaració com a testimoni davant el tribunal.

Salvada pel jutge

I un cop més Jesús María Barrientos president del Tribunal ha protegit el testimoni durant les preguntes de l'advocat d'Irene Rigau, Jordi Pina: 

Pina: Vostè buscava a tota costa tenir un paper amb un membret per portar-lo a Alta Inspecció i a la Delegació del govern?

Barrientos: No contesti

Fins a dues vegades més ha intervingut el jutge, per la qual cosa la defensa de Rigau ha expressat la seva "respectuosa protesta". 

Amb el suport de SCC

La directora ha anat a declarar acompanyada de membres de Societat Civil Catalana, entitat amb la qual col·labora, que han volgut donar-li suport abans d'entrar al TSJC. Des del compte de la formació unionista, han publicat una imatge de moments abans de l'arribada al tribunal assegurant que "la veritat no necessita comparses". 

Agenjo va ser candidata de Ciutadans a les eleccions municipals de l’Hospitalet de Llobregat, on tancava la llista, i a les eleccions catalanes del 27-S va anar de número 23 per Barcelona en el mateix partit i, a les elccions del 20-D, era la número 13 per Barcelona.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat