Massa temps sense poder celebrar la intervenció de l'autonomia a Catalunya i sense poder instar el govern espanyol a endurir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. La premsa espanyola no dona credibilitat als resultats de l'enquesta del CIS, que donava al PSOE guanyador gairebé 10 punts per sobre dels dos partits que el segueixen, el PP i Cs, considera que ha estat cuinat pel president de la institució (que venia del partit de Pedro Sánchez) i té clar que el pròxim president espanyol serà Pablo Casado.

Després de la reunió d'ahir, on el nou líder del PP va deixar ben clares i marcades les línies vermelles amb l'independentisme, es lamenten que el president espanyol no fa més que "donar ales" a la sobirania per ser tan "permissiu", permetre el diàleg sobre el referèndum i els presos polítics i arriben a definir Sánchez com a "president ostatge".

I, mentre posen verd el cap de l'executiu estatal, omplen els seus textos d'elogis i lloances a Pablo Casado, al mateix temps que no amaguen les seves ganes que el popular sigui president d'Espanya, motiu pel qual citen Sánchez a convocar eleccions ja.

Sánchez dona ales

La seva portada obre amb el títol, en gran, que Casado exigeix a Sánchez que no apropi als assassins d'ETA,", però el seu editorial se centra en Catalunya i el "desafiament secessionista". L'ABC afirma que "la tolerància de Sánchez amb el separatisme català impedeix d'assolir pactes d'Estat en assumptes capitals per al futur d'Espanya".

En un nou capítol de crítiques constants a Sánchez, el diari citat es lamenta de què, encara que "l'idoni seria que els líders dels dos partits majoritaris tinguessin un mateix punt de vista en assumptes capitals", "la permissivitat del president del Govern [espanyol] amb les ínfules independentistes de Joaquim Torra i Carles Puigdemont ho impedeix".

Precisament per això, aplaudeixen que el líder del PP no tingui cap problema a tornar a aplicar el 155 "fins i tot amb mecanismes més durs dels que ja es van aplicar la tardor passada", mentre el president espanyol només té entre cella i cella fer "cessions encobertes" a Catalunya com la proposta de recuperar articles de l'Estatut, cosa que consideren que si van ser tombades el 2010 pel Tribunal Constitucional és per "la seva manifesta il·legalitat".

Doneu-vos aquests arguments, el diari citat afirma que l'actitud de Sánchez "només està envalentint el secessionisme" i, per tot això, citen el cap de l'executiu estatal a convocar eleccions com més aviat millor.

Cessions 'indepes' i etarres

Mentrestant, La Razón avisa que, malgrat que ahir l'enquesta del CIS dispara al PSOE i donés per guanyador Sánchez, "de segur que d'aquí a uns mesos el PSOE no tindrà un resultat tan heroic després de sumar crisi migratòria, desafiament secessionista català, alentiment econòmic i nou lideratge en el PP".

Justament per això, obren la seva portada en paper amb el títol "El 'miracle' del CIS: el PSOE es dispara i Podemos es enfonso" i bategen el seu editorial com "Un CIS amb 'efecte Tezanos'" amb referència al president del CIS, José Félix Tezanos, que va demanar a començaments de juliol de deixar l'executiva del PSOE per dedicar els seus esforços a "intentar dur a terme bé" aquesta tasca.

Els de Francisco Marhuenda també tenen clar que la trobada dels líders del PP i el PSOE "només ha servit per donar ales als independentistes i reafirmar-los en el seu monodemanda de presos i referèndum". A més, es lamenten que el govern de Sánchez no comparegués després de la reunió amb Casado "com sí que va fer amb Torra", al mateix temps que celebren que el líder del PP "no admetrà cessions a sobiranistes ni a etarres".

Nova era?

El Español, com els altres, omple el seu editorial d'elogis a Casado i sustenta que si el CIS va treure els resultats que va donar és precisament per "la cuina de Tezanos" i ho justifiquen amb diferents arguments com el canvi de metodologia o el moment de fer l'enquesta.

Sota el títol "Casado ho té clar: Catalunya", el digital de Pedro J. Ramírez assegura que el lideratge de Casado i la seva trobada amb Sánchez "visualitza l'inici d'un nou temps polític", mentre fantasieja amb la idea que s'acabi aplicant un 155 més dur.

La seva esperança són PP i Cs, de qui considera que "fan bé en insistir en la definició dels perfils del constitucionalisme, desdibuixats per l'empenyorament del PSOE en aquest propòsit condemnat al fracàs de buscar l'enteniment amb els separatistes".

President ostatge

El Mundo, en una línia més suau, insisteix en la idea que Sánchez "és ostatge dels partits populistes i nacionalistes que l'han dut a La Moncloa", al mateix temps que critica que "amb aquests socis i tanta debilitat parlamentària, nul marge té per fer política d'Estat amb majúscules, amb la falta que fa".

Com la resta, també considera que el resultat del CIS només té a veure amb l''efecte Tezanos', però s'animen posant a sobre de la taula que, almenys, ara Casado ha començat la tasca de fer "un discurs regenerador per recuperar la confiança dels espanyols".

El País no dedica cap editorial a aquesta qüestió i es limita a obrir la seva portada amb una foto de Sánchez i Casado sense esmentar, en cap moment, res que tingui relació amb Catalunya.

Un dia més, els diaris de Madrid vinculen les seves informacions amb Catalunya i sempre, o gairebé sempre, troben arguments per carregar contra l'independentisme i enaltir el nou líder del PP perquè, tenen clar, portarà Catalunya pel camí de la submissió per acabar diluint el procés en el no-res.