El PP ha rebut de totes bandes per les mesures antiavortistes a Castella i Lleó, després d'haver-se limitat a fer una lleu esmena als plantejaments de Vox. I és que el conseller de Sanitat, Alejandro Vázquez, ha fet marxa enrere i sí que ha admès que hi haurà alguns canvis en els protocols sobre avortaments. Abans, els populars s'havien dedicat a desmentir l'anunci dels seus socis d'ultradreta i havien assegurat que mantindrien els criteris que s'apliquen actualment. Ara, Vázquez ha reconegut a Efe que els metges oferiran a les dones que volen avortar la possibilitat de sentir el batec fetal. Recordem que mesures antiavortistes com el batec fetal són similars a les que aplica el govern ultra d'Hongria, mentre que l'OMS deixa clara la inexistència de motius mèdics que justifiquin aquesta mena de canvis — no fan més que paternalitzar les dones i infligir-les dolor en un procés mèdic.

La jornada ha estat plena de reaccions contra les mesures antiavortistes de Castella i Lleó, entre les quals destaca la de Planificació Familiar: "Suposen una coacció inacceptable tant a les dones com als professionals sanitaris". La federació ha insistit en el fet que la millor eina per reduir els embarassos no desitjats és garantir l'accés universal i gratuït als mitjans anticonceptius i a l'educació sexual — "contra la qual el vicepresident Juan García-Gallardo (Vox) s'ha posicionat públicament". "Fer servir un batec o una ecografia com a mètode de prevenció d'un avortament no forma part d'un procediment sanitari que estigui relacionat amb els serveis necessaris quan hi ha una demanda d'interrupció d'embaràs. Oferir sentir el batec fetal, veure una ecografia o rebre atenció psicològica suposen en aquest cas una coacció, a més de l'assumpció que les dones són persones incapaces que necessiten ser tutelades", han exposat, per afegir que "suposa infantilitzar i menystenir les dones".

El govern espanyol, contra Feijóo

La portaveu del govern espanyol, la ministra Isabel Rodríguez (PSOE), ha acusat Alberto Núñez Feijóo "d'abraçar aquells que neguen els drets de les dones" — en referència a Vox. Rodríguez ha recordat que la maternitat de les dones "és un dret que no es protegeix vulnerant les llibertats", sinó que "es protegeix amb més i millors treballs, incrementant el salari mínim, amb millors prestacions per als pares, amb un millor sistema sanitari, educatiu i protecció social". "Feijóo està tardant a rectificar el retrocés per a les dones de Castella i Lleó", ha conclòs aquest divendres a la tarda. Per la seva banda, la vicepresidenta Yolanda Díaz (Unidas Podemos) ha instat Feijóo a posicionar-se sobre les mesures antiavortistes i a dir "si és cert que el PP pensa que la maternitat és una càrrega social". "Tenim dret a saber. El silenci de vegades és molt sorollós", ha afegit des d'un acte celebrat a Catalunya aquest divendres a la tarda.

Fins i tot els ultres han atacat el PP. El vicepresident de Vox, Javier Ortega Smith, ha preguntat a la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó que "per què" no està d'acord en el fet que "una mare senti el batec de la vida del fill que porta dins". "Per què el PP no està d'acord amb el fet que se li doni informació a una mare perquè pugui buscar altres alternatives que no siguin l'avortament i pugui descobrir, tal vegada uns mesos o uns anys després, que és la dona més feliç del món perquè té al seu costat el seu fill que tant estima", ha etzibat aquest divendres a la tarda. És clar, el que Ortega Smith no sabia és que els populars han fet marxa enrere.