La Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó, en mans del PP, ha desautoritzat al vicepresident del Govern autonòmic, Juan García Gallardo, de Vox, en assegurar que el protocol que s'aplica per a les dones embarassades a la comunitat autònoma es manté com fins ara. "No hi ha cap canvi", han assenyalat des del departament. Així desmenteixen les paraules de García-Gallardo, que aquest dijous va anunciar que la Junta començaria a implantar mesures "provida" i de foment de la natalitat en la comunitat com un reforç de l'atenció psicològica a les mares embarassades, un protocol que permeti escoltar als pares el batec fetal i oferir una ecografia 4D que complementi les tres convencionals contemplades actualment. Per la seva banda, García-Gallardo ha reiterat aquest divendres que aquestes mesures estaven consensuades amb el conseller de Sanitat, Alejandro Vázquez, del PP.

Protocol per a les dones embarassades

Sobre les mesures anunciades aquest dijous pel dirigent de Vox, la conselleria ha matisat que l'atenció psicològica per a les dones embarassades s'oferirà quan es consideri que hi ha un problema real, i evidentment, no existeix obligació que els metges hagin d'informar d'aquesta possibilitat. Pel que fa a les ecografies 4D, que es fan a tots els hospitals menys a Segòvia i Àvila, es continuaran oferint en l'últim trimestre de l'embaràs, però sota criteri mèdic i només en cas que existeixi una malformació, malaltia congènita o patologia cardíaca, i en cap cas amb l'objectiu que els progenitors puguin veure la cara del fetus. Per últim, la prova per escoltar el batec fetal, s'oferirà a partir de la setmana 12 de gestació, i no abans. 

García-Gallardo en la roda de premsa posterior al Consell de govern d'aquest dijous les noves mesures va agrair al conseller de sanitat per la negociació, i a més va assegurar que l'havia vist "molt disposat". Durant la seva intervenció, García-Gallardo estava acompanyat del portaveu de la Junta, Carlos Fernández Carriedo, del PP, que en cap moment va intervenir per contradir les declaracions del vicepresident. De moment, el president castellanolleonès, Alfonso Fernández Mañueco, no s'ha pronunciat davant l'anunci del seu soci ni després de la polèmica que s'ha generat. 

Reaccions

Les mesures anunciades per Garcia-Gallardo han generat molta polèmica en el panorama polític. El PSOE ha denunciat fermament aquest anunci de la Junta de Castella i Lleó. El secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha qualificat d'"atac intolerable" als drets de les dones el protocol anunciat. La ministra d'Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha denunciat aquest divendres les mesures, titllant-les de vergonyoses "aquestes mesures suposen una retallada clarament cap als drets de les dones. Són absolutament vergonyoses, perquè atempten clarament cap a la igualtat de drets i sobretot a la igualtat de la dona". La secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández: "Això només generarà situacions de dolor i sofriment en la prestació d'un servei que a Castella i Lleó ja és intencionadament deficitari". La ministra d'Igualtat, Irene Montero, va escriure en Twitter: "Li diuen moderació, per no dir arrabassar drets a les dones. Aquestes són les aliances de Feijóo. Això és el PP".

A l'altra cara de la moneda, es troba el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha recolzat aquest divendres les mesures anunciades per García-Gallardo, i ha avisat que la seva formació política es mantindrà "ferma" en la seva defensa. "El que ens sorprèn és que hi hagi gent que en un drama com l'avortament no vulgui donar informació, assistència i alternativa a les dones. Nosaltres ens mantindrem ferms", ha afirmat. Segons ha explicat, l'objectiu no és "obligar" als metges a cap actuació, sinó "donar el dret a les mares de poder escoltar el batec de la vida que porten dins".