El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha assenyalat aquest dimarts que la fórmula per evitar un govern “sotmès a les minories i als xantatges” és investir Alberto Núñez Feijóo com a cap de l’executiu espanyol. Segons els populars, cal que Espanya estigui pilotada per un “govern fort”, i això és possible, a parer seu, amb els resultats de les eleccions generals del 23-J, amb una abstenció del PSOE que permetés una estada plàcida del PP per la Moncloa. “Això és el que Feijóo li plantejava a Sánchez a la seva carta, i ell l’ha despatxat dient-li que es veuen després que torni de vacances”, ha dit Bendodo.

Així doncs, el PP insisteix que Pedro Sánchez ha de “seure a parlar amb el partit que ha guanyat les eleccions”, que és, segons opinen a Génova, la formació que té la legitimitat de presentar-se a una investidura, per molt que Coalición Canaria ja els hagi dit que no els fa gens de gràcia votar en la mateixa direcció que Vox, i que UPN els hagi avisat que és un tràmit destinat al fracàs. Però Bendodo ha defensat, igualment, que “Sánchez avui no té més suports que Feijóo per la investidura”, cosa que situa el dret a presentar-se a la investidura al PP, segons ell.

Paral·lelament, Bendodo ha reiterat que “no està sobre la taula” del PP mantenir converses amb Junts per Catalunya per negociar-hi una investidura d’Alberto Núñez Feijóo. “No està previst”, ha dit, per afegir que els “límits” del PP a l’hora d’arribar a acords amb formacions polítiques se situen a la Constitució, en referència a les reclamacions de la formació de Carles Puigdemont: l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació.

Ja es va expressar d’aquesta manera aquest dilluns la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, que va desautoritzar el sotssecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, per haver dit que els populars estan “disposats a pactar amb totes les forces polítiques sempre que estiguin dins del marc” de la carta magna espanyola. Per molt que Rollán insistís també a demanar l’abstenció del PSOE en favor de Feijóo, sí que va obrir la porta a dialogar amb el partit de Carles Puigdemont.

Ho va dir sobretot argumentant que, després del recompte del vot CERA, ara el bloc de la dreta té un màxim de 172 escons (si s'alien el PP, Vox, UPN i Coalición Canaria), mentre que PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG en sumen 171. Això obliga Pedro Sánchez a convèncer Junts per Catalunya a votar a favor de la seva investidura, no només abstenir-s’hi.

El PP no tira la tovallola

Malgrat que Coalició Canària hagi obert la porta als socialistes i UPN hagi constatat que no és possible una investidura de Feijóo, des de Gènova no han llançat la tovallola. En aquest sentit, Elías Bendodo ha defensat que els pertoca el dret a presentar-se al debat d'investidura i que mantinguin contactes "amb tots els partits". En aquest marc ha situat la reunió que van mantenir amb Santiago Abascal la setmana passada. "Que els partits parlin hauria d'estar dins la normalitat democràtica", ha apuntat. Ha reblat que la primera reunió hauria d'haver estat "entre el primer i el segon partit més votat".