Mentre Pedro Sánchez ignora les peticions d'Alberto Núñez Feijóo per a una trobada, aquest dilluns fonts de Vox han revelat que el líder del partit popular i Santiago Abascal es van reunir durant la passada setmana per analitzar els diferents escenaris que havien deixat les eleccions. La majoria d'enquestes prèvies als comicis, amb l'excepció del CIS, donaven majoria absoluta a les dretes, algunes fins i tot del PP en solitari, però res més lluny de la realitat. Els dos partits no sumen 176 diputats i la inevitable presència de l'extrema dreta en aquesta coalició fa impossible que partits nacionalistes, com el PNB, puguin donar suport al popular en una investidura que, de produir-se, neix fallida. Segons les mateixes fonts, la reunió privada entre els dos dirigents polítics s'emmarca en les relacions "cordials" que mantenen des que el gallec va arribar a la presidència del PP, després de la dimissió forçosa de Pablo Casado. Tot i que havia transcendit que Feijóo i Abascal s'havien trucat la mateixa nit electoral i durant els dies posteriors, aquesta trobada suposa la primera reunió confirmada entre els líders dels partits. Des del Partit Popular han justificat que el seu líder l'endemà de les eleccions ja havia informat que havia mantingut contactes amb altres partits. 

Indignació a Vox per les cartes entre Feijóo i Sánchez 

Des de Vox ho deixen clar: correspon a Feijóo aconseguir els aliats necessaris per a la seva investidura, que ara mateix sembla inviable per la impossibilitat d'arribar a acords amb altres partits. El PNB ja els va tancar la porta amb molta rapidesa i des de Coalició Canària s'han mostrat oberts a negociar amb el PSOE. Fa una setmana els ultres ja van mostrar la seva disposició a investir Feijóo si aquest obté els vots necessaris, però ara també els demanen que siguin clars respecte a la relació que volen mantenir amb ells. 

Aquest dilluns, el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, s'ha referit en roda de premsa a les cartes creuades entre Feijóo i Sánchez del passat cap de setmana, en la qual el gallec demanava una reunió al president en funcions del govern espanyol, mentre que aquest últim li recorda que és president qui aconsegueix els suports necessaris, no qui guanya les eleccions. Durant la campanya electoral Feijóo va insistir que una persona que perdia les eleccions no podia presidir el govern espanyol, exigint que governi la llista més votada i plantejant una abstenció al PSOE, com la que el 2016 va permetre a Mariano Rajoy continuar a la Moncloa després de la repetició electoral. Amb els resultats que deixa el 23-J, però, amb un PSOE millorant la seva representació al Congrés, aquest plantejament sembla més lluny que mai. A la ultradreta, segons ha exposat Buxadé, la carta de Feijóo a Sánchez no ha agradat gens ni mica. L'ha titllat de "gran error", remarcant que el líder socialista "s'ha comportat com el que és, un sociòpata arrogant amb l'absoluta convicció de poder cosir aliances amb la pitjor anti Espanya" en la seva resposta. Perquè Sánchez sigui president calen els vots favorables de tots els diputats independentistes catalans i bascos. 

El PSOE exigeix a Feijóo que aclareixi aquesta reunió 

La reunió, que s'ha mantingut en secret fins aquest dilluns, ha provocat reaccions en la resta de partits polítics, entre els quals el PSOE. Pilar Alegría, que en l'última legislatura ha estat ministra d'Educació, ha exigit a Feijóo que doni explicacions sobre la trobada amb Abascal. "El primer: aclareixi a tots els espanyols els detalls sobre aquesta reunió secreta amb Vox. El segon: no s'amaguin. Sabem que s'avergonyeixen de les fotos amb el seu aliat Abascal, però després acorden retallar drets allà on governen sense contemplació ni vergonya", ha escrit a Twitter. La senadora i exdiputada al Parlament de Catalunya, Eva Granados, també ha volgut dir la seva: "Els aliats es reuneixen. Tenen molts governs dels quals parlar, moltes aliances per teixir... van parlar de Múrcia, Aragó... en secret".