Des de fa unes setmanes, Alberto Núñez Feijóo fa campanya per intentar convèncer Pedro Sánchez que accepti que després de les eleccions municipals i també les generals que s'esperen cap a finals d'any, el partit més votat pugui ser el que governi. Aquesta proposta, que en altres moments i segons els seus interessos també ha plantejat l'actual president del govern espanyol, ha estat mal vista per la resta de formacions, però des del PP insisteixen que és la millor manera per evitar dependre de socis indesitjats, en el cas de Sánchez d'Unidas Podemos i els independentistes, i en el seu cas de Santiago Abascal i Vox. Tot plegat s'entén perquè la immensa majoria de les enquestes situen els populars com a partit més votat després d'unes hipotètiques eleccions generals, tot i que en les últimes setmanes el seu creixement s'ha estancat: l'efecte Feijóo, que va arribar ara fa un any a Gènova, ja no existeix. El PSOE, però, no aprofita aquest descens, sinó que els més beneficiats són Vox, que després de mesos amb poca empenta, ara torna a recuperar votants, segons recull una enquesta publicada pel diari El País. 

Concretament, en aquest inici d'any, el PP aconseguiria 121 diputats al Congrés, pels 89 que té actualment, amb un 28,7% dels vots. Mentrestant, el PSOE baixaria fins als 106, una quinzena menys que els 121 amb els quals compta avui en dia al parlament espanyol. Així, Vox és l'únic dels quatre principals partits que creix respecte a l'últim sondeig del mateix mitjà. En els darrers mesos, el partit d'ultradreta havia entrat en una espiral negativa, empès per l'arribada de Feijóo substituint Pablo Casado, les desavinences internes, la derrota a Andalusia i la figura de la seva exlíder Macarena Olona. Tot plegat va provocar que les seves perspectives electorals es veiessin dràsticament reduïdes. En algun moment, es va arribar a plantejar un sorpasso de Vox al PP. Va ser al març, quan els populars tenien, segons els sondejos, un 21,7 dels vots i els ultres un 19,2. A partir d'aquí, els d'Abascal van anar de baixada i van tocar fons al novembre, amb un 12,8% dels suports, menys que els que van obtenir en les eleccions del 10-N. Des de llavors s'han anat recuperant i ara se situen a un 14,9% amb 46 diputats, encara menys que fa tres anys. En general, però, la unió del PP i Vox suma 167 escons, quatre més que ara, però que segueixen sent insuficients. 

Ciutadans, fregant la desaparició al Congrés dels diputats 

A més, aquesta unió de la dreta no podrà comptar amb el suport de Ciutadans, ja que després de la seva polèmica refundació, que va acabar amb la llista continuista guanyant el procés, les seves perspectives no milloren i l'enquesta encara li dona només un diputat. A les eleccions de l'abril del 2019, llavors liderats per Albert Rivera, els taronges van aconseguir 58 escons. Però mesos més tard, va arribar la primera debacle i es van situar a només 10. Amb quatre anys de diferència, han passat de ser el tercer partit més votat a lluitar per no desaparèixer. 

Per la seva part, Unidas Podemos també es troba en un moment delicat, tot i que estable. Aquesta enquesta li dona un 11,5% dels suports, els mateixos que aconsegueix des de fa mesos i que es tradueixen en 31 diputats, quatre menys que els 35 que va obtenir el 2019 i que li van servir per entrar al govern de coalició. El futur del partit depèn de si finalment s'integrarà en la plataforma de la vicepresidenta Yolanda Díaz i també sobre com es gestionarà la gran quantitat de rebaixes de condemnes a agressors sexuals que està provocant la Llei del Només sí és sí, de manera indesitjada. 

Altres enquestes amb millor resultat per a la dreta 

La d'El País no és l'única enquesta que s'ha publicat aquest dilluns. El Mundo també ha donat a conèixer el seu sondeig que deixa en millor posició al Partit Popular amb un 31,1% dels vots i 133 escons, mentre que el PSOE se situa en només un 24,6% i 96 diputats. A més, en el seu cas, donen a Vox un 15% dels vots i 50 diputats, fet que es traduiria en una majoria absoluta d'aquesta coalició de dreta i ultradreta, que Feijóo vol evitar a tot preu. L'experiència a Castella i Lleó no està sent especialment gratificant, amb els ultres recuperant polèmiques per temes com el dret a l'avortament, que ja estan superades per bona part de la població. Per la seva part, Unidas Podemos tot just superaria el llindar del 10% dels vots i 24 escons, totalment insuficients per revalidar la "coalició progressista" que ha ocupat la Moncloa en els últims quatre anys.