Ciutadans està en perill d’extinció. La prova empírica és el discurs que ha fet aquest dissabte Inés Arrimadas, que s’ha acomiadat de la direcció del partit en un discurs de mitja hora en l’assemblea de refundació de la formació. L’excap de l’oposició a Catalunya ha fracassat en el seu paper al capdavant del partit. Ho ha admès de forma clara: “Ni jo ni el meu equip hem estat capaços de corregir la mala situació que viu el partit des de fa molts anys”. És per això que ha assenyalat que després del desastre andalús d’aquest estiu, ella mateixa va considerar que calia accelerar el procés de refundació de Ciutadans.

“El partit tindrà més opcions amb una nova direcció al capdavant”, ha assenyalat Arrimadas des de la tarima de la sala principal de ‘La nube de Pastrana’, un complex per celebrar actes similars als d’aquest cap de setmana ubicat al barri de Nueva España de Madrid. Acompanyada de la plana major del partit, Arrimadas ha insistit que Ciutadans necessita “un canvi radical”, però ha volgut animar els seus successors assegurant-los que hi ha “partits liberals europeus” que s’han recuperat de situacions pitjors que la de la formació taronja. “Aconseguir-ho només depèn de nosaltres mateixos, perquè els nostres pitjors enemics hem estat sempre nosaltres”, ha refermat, enmig d’una lloança a l’optimisme i un escarni als pessimistes, a qui ha acusat de “covards”.

Arrimadas ha fet d’Arrimadas, com no podia ser d’altra manera. I fer un repàs del seu currículum polític ha implicat haver de carregar per enèsima vegada contra l’independentisme. Ha tornat a situar l’espanyolisme com a víctima del sobiranisme i s’ha vantat d’haver “normalitzat” parlar castellà al Parlament, així com “haver fet que ara els governs hagin de posar excuses per pactar amb els nacionalistes”. Tot i que ha carregat també durament contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per haver permès que “els nacionalistes s’atreveixin a demanar coses que abans no s’atrevien”, ha demanat eixamplar la mirada, i que la nova direcció no es plantegi només l’objectiu d’expulsar el president socialista de La Moncloa.

La presidenta sortint de Ciutadans s’ha emocionat quan ha fet paral·lelismes entre la seva vida professional i personal. Ha destacat que durant la seva presidència del partit ha sigut mare de dues criatures i s’ha fet evident que Arrimadas deixa el càrrec emportant-se amistats cap a casa. L’abraçada més càlida que ha donat aquest dissabte la ja expresidenta del partit ha estat amb Begoña Villacís, qui també ha fet un pas al costat en la refundació del partit. Hi ha hagut també una salutació efusiva amb Jordi Cañas, i una de molt freda amb Edmundo Bal, el seu competidor en les darreres setmanes. Només ha fet dos petons a qui li ha volgut prendre el tron de la formació.

Arrimadas no desapareix, però, del món de la política. Es mantindrà com a portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, ja que mantindrà el seu escó a la cambra baixa. La nova direcció del partit, de fet, considera que la formació no pot prendre’s el luxe de perdre un actiu com ella. I és més: aquest estiu el partit celebrarà unes primàries per escollir el candidat a les pròximes eleccions espanyoles. Està ben oberta la porta que Arrimadas s’hi presenti, com a última bala del partit per a garantir la seva supervivència.

Inés Arrimadas Ciudadanos asamblea
Inés Arrimadas durant l'assemblea de refundació de Ciutadans / Foto: EFE