Al mateix ritme que la precampanya s'internacionalitza amb qüestions com la carta d'Espanya a Brussel·les pel dèficit, o les visites a Veneçuela per part de PSOE i Ciutadans, el Partit Popular passa com un huracà capaç d'obrir les aigües, i aconseguir l'efecte de polarització del vot per al 26-J. Aquest dilluns li ha tocat el torn a Catalunya. La vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy, ha denunciat que el Govern de la Generalitat es deixés "fer xantatge" per la CUP, després que aquesta posés en qüestió el pacte amb Junts pel Sí.

"Veiem amb preocupació que el Govern català es deixi fer xantatge per un partit radical i extremista com la CUP", ha carregat Levy, després de la reunió de la Comissió Executiva Nacional del PP, que tots els dilluns té lloc a Gènova. A parer de la vicesecretària, "quan un demana suport als que volen rebentar el sistema, apareixen turbulències", ha reblat, considerant que els cupaires "només actuen en funció dels interessos de la seva assemblea".

La crítica s'emmarca dins d'una mar de fons més profunda, com és la voluntat del PP d'erigir-se com a defensor de l'estabilitat, enfront dels "populismes d'esquerra i de dreta", ha dit Levy en una al·lusió directa a Podemos. Per aquest motiu, ha llançat els ganivets també contra Àustria, ara que la força d'extremadreta acarona el triomf electoral, i contra el PSOE i Veneçuela, després que diumenge tingués lloc a Madrid una manifestació per reivindicar aliments per al país, on els socialistes no van ser.

A mesura que avancen els dies, el PP busca fer un retrat d'allò que creuen que esperarà a Espanya si els ciutadans no voten per ells. A la formació morada els ha acusat de tenir el diari Gara com a referència, com va indicar el líder de Podemos, Pablo Iglesias. Al soci d'aquest, Alberto Garzón, li retreu que consideri culpable el pres veneçolà, Leopoldo López. La família d'aquest serà visitada per Albert Rivera demà, durant la seva estada al país sud-americà. 

La carta de Rajoy a Juncker

L'estabilitat econòmica és l'altre as que el PP vol jugar, com és marca de la casa, per bé que les contradiccions assalten el seu relat de precampanya. Aquest dilluns s'ha conegut que el president en funcions, Mariano Rajoy, havia enviat una carta al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per comunicar-li que Espanya faria "més ajustos" la segona meitat del 2016, a fi de no ser sancionat pels organismes comunitaris.

"A la carta no es parla d'ajustos, el que es diu és que Espanya complirà generant més ocupació", s'ha defensat Levy. Però sembla que la missiva comunitària parlar clar respecte de les intencions del PP, malgrat que ella ha reiterat que combatre l'atur era la primera prioritat per a Gènova.

El cos de la carta contradiu també les declaracions de Rajoy la setmana anterior al diari econòmic Financial Times, on va assegurar que abaixaria els impostos si governava. El fet ha estat criticat pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en un esmorzar informatiu a Madrid assegurant que ell no abaixaria impostos, però només els apujaria a les rendes altes. "Rajoy diu una cosa a Brussel·les i a Espanya la contrària", li ha increpat.

Però diuen que la millor resposta és un bon atac. Levy li ha respost que era "un irresponsable", acusant que era "patètic" que prometés que ell "no compliria" amb Brussel·les. "És que no pensa complir amb els compromisos de la Unió Europea?", ha estat el seu dard enverinat.