Ciutadans és un partit polític de recent creació que compta amb un dreateam econòmic de reputat prestigi, a mode de buc insígnia de la formació, però no té encara figures de la mateixa talla en l'àrea internacional. El seu president, Albert Rivera, ha decidit aprofitar l'impass entre elecció i elecció per dur a terme una sèrie de viatges a altres països, amb l'objectiu d'aprofundir-ne el coneixement, i mostrar solidaritat cap a dues causes d'actualitat, com són els refugiats sirians a Grècia, o la situació política a Veneçuela.

Veneçuela

Aquest dilluns Rivera viatjarà a Veneçuela, després de la reunió de l'executiva nacional que manté cada setmana amb l'equip de direcció de Ciutadans a Madrid. La visita del català arriba a causa d'una invitació de la Junta Directiva de l'Assemblea, òrgan que forma part del parlament, i la Comissió d'Afers Exteriors, amb l'objectiu d'intervenir en el marc d'unes jornades sobre Democràcia, Drets humans i diplomàcia parlamentària.

El líder de C's passarà 36 hores "intenses" en terres sudamericanes. "Hi anem convidats per la màxima institució de l'Estat per sumar i donar suport al poble veneçolà que no té accés a menjar, ni medicaments" va explicar fa uns dies sobre la situació de carestia que viu el país. Rivera rebutja considerar que hi assisteix cridat per "l'oposició", que a parer seu no ha de rebre tal nom, sinó que representa "la majoria social" de la població.

Segons han explicat a aquest diari diverses persones que han viscut al país, és habitual passar hores fent cues per cercar aliments en diversos supermercats, donant-se la sovint la situació de tornar a casa sense haver obtingut gairebé menjar. També s'han difós per tuiter imatges on soldats de l'exèrcit custodiaven armats els magatzems amb el menjar. 

Tensió i rebuig de Maduro

En aquest context, el líder de la formació taronja va condemnar en reiterades ocasions l'executiu d'Hugo Chávez i ara el de Nicolás Maduro. Rivera havia lamentat que certs membres de Podemos, com ara Juan Carlos Monedero, haguessin assessorat l'Estat bolivarià en el passat. Aquest element ha estat motiu de retret i marcat sovint una divisió entre Partit Popular, PSOE i C's, respecte de la formació morada.

El rebuig cap a Rivera també és present per part del Govern, qui no l'acollirà amb satisfacció. Diosdado Cabello, número dos de l'executiu, va pronunciar-se sobre el seu viatge fa uns dies. "Hi ha un tipus que es diu Alberto Carlos Rivera Díaz, conegut com Albert Rivera, un polític espanyol, president de Ciutadans, Partit de la Ciutadania des de la seva fundació, diputat del Parlament de Catalunya 2006, extrema dreta a Espanya".

Cabello va pronunciar aquestes paraules en el seu programa de televisió. "Diu que ve a Veneçuela per parlar de democràcia i de moral perquè aquí a Veneçuela no coneixem d'això", assenyalava, llençant una advertència sobre la possibilitat de fer Rivera fora del país, si no es feia enrera. I és que la visita arriba en un moment d'extrema tensió social a Veneçuela, després que Maduro hagi decretat l'Estat d'excepció, que podria comportar la suspensió de les garanties constitucionals per als ciutadans del país.

L'ordre de Cabello va ser fer fora Rivera conforme col·loqués un peu en territori veneçolà. Tanmateix, el cap de llista de la formació taronja ha indicat que no vol recular. El barceloní farà nit a la residència de l'ambaixada espanyola per qüestions "d'estricta seguretat", després d'informar el ministre d'Exteriors en funcions José Manuel-García Margallo.

Leopoldo López

Rivera defensarà durant la seva visita al país la Llei d'Amnistia, que la Mesa de Unidad Democràtica vol promulgar per alliberar de les presons allò que consideren presos polítics. De fet, part dels motius que l'han empès a fer el viatge són la seva amistat amb el pare de Leopoldo López, expolític part de l'oposició, empresonat a Ramo Verde.

El líder de C's és amic del pare de López, qui va ser convidat al darrer ple de la legislatura fallida. També va exercir d'amfitrió de Lilian Tintori, la dona de López, la qual va visitar el Congrés fa unes setmanes. Més enllà de les particularitats del cas de López, l'Estat Espanyol s'ha posicionat al respecte del fet, considerant que la família podria trobar-se en situació d'inseguretat.

En el Consell de Ministres del divendres passat, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que Espanya concediria la nacionalitat espanyola a la germana i al cunyat de López, després d'haver-ho fet ja amb els pares, l'11 de desembre del 2015.

Pacte Antigihadista

Existeix una mar de fons entorn la formació taronja, quant als afers internacionals i el fet que Rivera vulgui curtir-s'hi. El diputat al Parlament Europeu, Javier Nart, és una del es personalitats amb més coneixement sobre el tema, en tant que va ser corresponsal de guerra i és conegut per ser una persona culta, com ha sabut El Nacional. Tanmateix, C's podria trobar-se mancat de primeres espases per coordinar-ne l'àrea. 

En la darrera reunió del pacte antigihadista, va ser el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, qui va assistir a la taula de negociació, junt amb el diputat Miguel Gutiérrez, més vinculat a l'àmbit de l'empresa, la seguretat i les tecnologies de la informació. Villegas destaca per gran estratega i organitzador, cap de campanya, i mà dreta de Rivera, però tampoc és expert amb llarga experiència sobre la matèria. 

Pireu, Grècia

En l'estol de viatges internacionals que ha encetat el català també s'hi troba Grècia. Rivera va viatjar el dia 11 de maig al Pireu amb l'objectiu de conèixer de primera mà els assentaments de refugiats sirians que es troben al campament de Malakasa. L'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) hi té instal·lats uns menjadors i petites instal·lacions, on ofereixen ajuda i aliments a més de 2000 persones que fugen de la guerra.

En aquell escenari, el president de C's va reclamar als països de la Unió Europea més solidaritat, un cop Brussel·les ha cedit a Turquia una quantia monetària, a canvi de controlar la frontera. 

"Europa ha d'afrontar els problemes dels refugiats, ser europeu també és ajudar els que ho necessiten", va dir el líder de la formació taronja. Rivera també va denunciar que Espanya només hagués rebut 18 refugiats dels 18.000 a què es va comprometre. "No ho permetrem", va reblar.

Foto: Albert Rivera/ EFE

Crítiques d'Iglesias

La política de C's respecte de la immigració a Espanya ha estat subjecte de crítica en diverses ocasions. El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va retreure a Rivera en un debat parlamentari que era un "cunyat" perquè una de les mesures de la formació durant les eleccions municipals de 2015 havia estat la de retirar la targeta sanitària als immigrants "sense papers".

Iglesias va indicar-li "els drets humans no distingeixen qui fuig de la pobresa i de la guerra" [siriana] en al·lusió a la defensa que el líder de C's havia fet sobre els refugiats en aquell debat parlamentari.  

La molèstia del cap de llista de la formació morada també venia ja que, a parer seu, el partit taronja va ser qui “amb més entusiasme”, va defensar bombardejar Síria després dels atemptats de París. “Així s’alineava amb les accions d’Aznar”, va dir Iglesias, fent evident la indignació perquè C's mesurés diferent els refugiats, dels immigrants, segons ell li increpava.