En plena cursa pel 26-J, el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, busca punts per aconseguir un resultat més favorable en els nous comicis, però aquesta vegada la jugada podria beneficiar-lo ben poc. Rajoy ha traslladat per carta al president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, que si els espanyols tornen a deixar el govern a les seves mans, aplicarà noves retallades per evitar la sanció de Brussel·les.

I és que el seu govern continua "plenament" compromès amb el compliment dels objectius fiscals i estan convençuts que el nou Executiu que surti de les urnes al juny "mantingui un clar compromís amb la reducció del dèficit" i les reformes.

"Una vegada hi hagi un nou govern, estem disposats a adoptar noves mesures, si es requereix, per complir amb aquest objectiu [de dèficit]", es compromet en la carta que va enviar el passat 5 de maig. Una carta en què es deixa entreveure un Rajoy desesperat per evitar una multa de la Unió Europea i que prega Juncker que "es mirin totes les actuacions en el seu conjunt i al llarg d'aquests últims anys" i que, a més, la valoració "no es cenyeixi únicament a l'àmbit pressupostari".

Amb to de màrtir, el president en funcions ha volgut protagonitzar un paper de bon jan fent veure al president de la CE que seria una "paradoxa" que un país que "ha fet grans avenços en múltiples àmbits de la política econòmica [...], pogués ser el primer país sancionat dins del procediment de dèficit excessiu", així com lamentant-se que "no seria un bon precedent que es penalitzés d'igual manera a aquells països que reformen les seves economies a aquells que no les fan".

Rajoy també aprofita la carta per posar-se medalles i recorda que en els darrers quatre anys, l'economia espanyola ha passat de ser un "problema" per a l'estabilitat a "aportar-la", gràcies a la "creació d'ocupació" i al "superàvit extern" que té Espanya per quart any consecutiu. 

Les eleccions municipals, regionals i generals (i la repetició dels comicis el 26-J), la baixa inflació o l'alentiment del creixement mundial són només algunes de les justificacions que pren Rajoy com a exemple per explicar a la CE per què Espanya no ha complert amb l'objectiu de dèficit.