“Retrocés en la lluita contra la corrupció”, “fer caixa amb el dolor aliè”, “el govern espanyol més corrupte de la història” i “enfangar la política espanyola” després d’una trama que “pot passar per damunt del govern”. Un dimecres més, el PP ha llençat una ofensiva contra el PSOE pel cas Koldo durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. El primer a atacar ha estat Alberto Núñez Feijóo, que ha retret a Pedro Sánchez que “com més encengui el ventilador, més acredita la seva desesperació”. La seva mà dreta a Gènova, Cuca Gamarra, li ha recollit el testimoni i ha afirmat que “el GPS del cotxe que va portar Sánchez fins a la Moncloa” era “coca, comissions, prostíbuls i saunes”. La secretària general del PP ha recriminat a la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, que l’executiu estigui ocupat “únicament i exclusiva a salvar-se a ells mateixos” i a intentar esquivar una “corrupció que acorrala fins al mateix president del govern espanyol, en clar conflicte d’interessos”.

Gamarra ha acusat el PSOE de fer un “clar retrocés en la lluita contra la corrupció” i ha criticat la seva “estratègia d’autodefensa”. “Els ho posen fàcil als corruptes perquè els tenen dins del seu propi partit i del seu propi govern”, ha reblat. En la línia de Pedro Sánchez, la rèplica de Montero ha sigut recórrer a la parella d’Isabel Díaz Ayuso, que va cobrar dos milions d’euros en comissions per contractes de mascaretes. La número dos de Sánchez a la Moncloa i a Ferraz ha reprovat que el PP “no té cap autoritat per parlar de corrupció” i ha proclamat que, periòdicament, sorgeixen “casos de corrupció perquè el PP no ha fet cap mena de neteja ni de regeneració”.

Juan Bravo també ha mantingut el cara a cara amb María Jesús Montero. Li ha preguntat per les seves responsabilitats com a ministra d’Hisenda i li ha recordat que, en el cas d’Ábalos, ella va afirmar que sabia el que faria. “Del cas dels ERO d’Andalusia al cas PSOE”, li ha etzibat el diputat popular, que ha criticat que “hi ha una trama socialista i faran tot el possible per tapar-ho”. Com va afirmar la setmana passada al Senat, Montero ha reiterat que “els contractes eren legals i els procediments, correctes”. Per la seva banda, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha esgrimit que l’actitud del govern espanyol és “lamentable” i ha arguït que “tothom sap identificar quan el PSOE posa el ventilador per enfangar la política espanyola perquè ensuma la por i la desesperació”.

Tellado i Bendodo assenyalen Armengol i Torres

El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha reiterat la seva intensa ofensiva contra l’actual presidenta del Congrés i expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol: “La seva mera presència taca aquesta institució, no hauria de ser aquí per la dignitat de la cambra i perquè ha sigut incapaç de donar explicacions”. La pregunta de Tellado anava dirigida a la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a qui ha demanat que “no mantingui el silenci còmplice de totes aquestes setmanes”. La líder de Sumar li ha replicat que “la corrupció és massa greu, erosiona la democràcia i fa que la ciutadania deixi de confiar en les institucions públiques”.

Elías Bendodo ha interpel·lat el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica i expresident de les Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, i ha censurat que el govern canari que ell liderava està “esquitxat per aquesta trama de corrupció” i que ell va ser “el principal client de la trama”, amb contractes de fins a dotze milions d’euros. “Aquest tema és molt gros i no ho dic jo, ni ho diu el sumari, ho diuen les seves cares: s'hi veu la preocupació que veuen vostès perquè aquesta trama pot passar per damunt d’aquest govern”, ha exclamat. El ministre Torres ha explicat que, en el seu cas, va ser el director del Servei Canari de Salut qui va rebre la trucada de l’empresa implicada al cas Koldo i que, en tenir la informació, “va traslladar la proposta als serveis tècnics, que, després de comprovar-ho, van decidir fer l’encàrrec”. Poc després, el diputat Agustín Conde li ha recordat que “hi va haver comunitats autònomes que no van trigar ni cinc minuts a rebutjar les ofertes d’aquesta trama” i que, en canvi, “van comprar els que són al cercle més pròxim de Pedro Sánchez”, a qui ha acusat de “corrompre tot el que toca”.

Mónica García etziba al PP que els ha tornat “un bumerang de la seva pròpia corrupció”

Mirian Guardiola s’ha dirigit a la ministra de Sanitat i líder de Más Madrid, Mónica García, i li ha reclamat que “o col·labora amb la justícia o serà còmplice de la corrupció”. La diputada del PP ha asseverat que l’actual govern espanyol és el “més corrupte de la democràcia” i ha censurat que els socialistes “fessin caixa amb el dolor aliè”. La resposta de Mónica García ha sigut clara: “Vostès venien a escampar insídies, mentides i acusacions infundades i els ha tornat un bumerang de la seva pròpia corrupció”. La ministra, que durant la pandèmia era metgessa en un hospital públic, ha qualificat el PP com el partit “més hipòcrita i corrupte” d’Espanya i una formació que “quan li pregunten per la corrupció”, respon “si en tinc o si en vull”. Així mateix, ha acusat els populars de tenir “dissonància cognitiva” quan es tracta de la corrupció, s’ha compromès a “lluitar contra la corrupció sanitària” i ha enviat un missatge a la presidenta madrilenya: “Quina mala sort que té la senyora Ayuso, que no es troba un ex pel carrer, però a tots els que es troba els dona una comissió”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!