Per primera vegada d'ençà que aquest dimecres va esclatar el cas Koldo, un membre del govern espanyol insinua que l'exministre i actual diputat del PSOE, José Luis Ábalos, ha de dimitir per l'escàndol. La vicepresidenta primera del govern espanyol i vicesecretària general dels socialistes, María Jesús Montero, ha assegurat aquest divendres que encara que de moment no hi hagi indicis d'il·lícit penal respecte a la figura de l'exministre, ella al seu lloc deixaria el càrrec. “És una decisió que li correspon a ell”, ha dit Montero preguntada en un fòrum del Grupo Joly a Cadis després de ser preguntada sobre si Ábalos hauria de deixar la seva acta de diputat. Tot seguit, ha afegit: "Jo sé el que jo faria i vostè sap el que jo faria", ha subratllat.

La número dos del PSOE ha assenyalat que no coneix el sumari del cas, del qual aquest dijous a la nit es va aixecar el secret, però "sembla que no hi ha cap mena de retret penal o de delicte" que se li pugui atribuir a Ábalos, i, "per tant, li correspon prendre qualsevol decisió en aquest sentit", ha afegit. 

De la mateixa manera, la vicepresidenta i dirigent socialista ha subratllat que "les investigacions estan en curs", i després de l'aixecament del secret de sumari "tindrem ocasió de saber l'abast d'aquestes investigacions". En tot cas, María Jesús Montero ha expressat la seva "repugnància i repulsa total a qualsevol actuació que en moments de pandèmia, on es moria la gent, hagi pogut aprofitar la conjuntura per enriquir-se" o per "atresorar patrimoni". Dit això, ha afegit que "a totes les administracions públiques es van desenvolupar els contractes d'emergència" durant la pandèmia, i ella no té "cap coneixement que hi hagi cap retret per part de l'actuació de l'Administració pública" respecte a "com es va comportar respecte a l'adjudicació dels contractes", fins on ella sap, segons ha incidit. "Després, si hi ha hagut pocavergonyes que s'han aprofitat d'una determinada situació, que ho paguin, sigui qui sigui, però sigui vinculat a un govern progressista o no, o al Partit Popular o a un altre lloc", segons ha emfatitzat la ministra i vicesecretària general del PSOE.

La Guàrdia Civil va detenir aquest dimarts Koldo Garcia, un antic assessor de l'exministre José Luis Ábalos en el marc d'un cas que investiga pràctiques corruptes en la compra de mascaretes durant la pandèmia. Segons va informar la Fiscalia, l'arrest es va produir en un operatiu de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i l'UCO de la Guàrdia Civil. De fet, es van desenvolupar actuacions a diferents províncies de l'Estat. "Les intervencions s'emmarcaven en una investigació vinculada a presumptes fets delictius associats a delictes d'organització criminal, trànsit d'influències i suborn, relatius a l'adjudicació de diferents contractes de diverses administracions", apunten. En total, es van fer 26 escorcolls i 20 detencions. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va acordar l'endemà la llibertat provisional per a Koldo García.

PP i Vox, a per totes

Qui sí que té molt clar que l'exministre hauria de plegar del seu càrrec de diputat són el PP i Vox. El PP ha posat en marxa una ofensiva que inclou preguntes al president Pedro Sánchez i quatre dels seus ministres. En total s'han registrat sis preguntes sobre l'assumpte dirigides a diferents membres de l'executiu, cinc d'elles del PP i una de Vox. A més, els populars han registrat també una interpel·lació urgent que donarà lloc a un text que es votarà en la següent sessió plenària. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!