El Partit Popular prem l’accelerador i eleva la pressió contra el PSOE pel cas del Tito Berni, que fins ara s’ha saldat amb la dimissió del diputat socialista canari Juan Bernardo Fuentes Curbelo. La secretària general del PP i portaveu parlamentària, Cuca Gamarra, ha confirmat aquest dimecres que el seu partit registrarà una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per esclarir la responsabilitat política d’aquesta trama que està sota investigació judicial. “És el moment que el Congrés no miri cap a un altre costat”, ha assegurat Gamarra, des de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, des d’on ha afegit que la trama “no es pot tapar” i “exigeix explicacions i una investigació perquè s’està posant en dubte la honorabilitat del nostres diputats”.

La trama del Tito Berni, també anomenat cas Mediador, se centra en la xarxa suposadament corrupta que va teixir aquest exdiputat , que implica excàrrecs socialistes i un general de la Guàrdia Civil. Segons el sumari de cas, els pilars de l’entramat subornaven empresaris a canvi de diners, obsequis, viatges de luxe, nits de festa, droga i prostitutes. Es tracta d’una investigació que està sota investigació judicial a les Illes Canàries i que, en esquitxar un parlamentari socialista, ha contaminat de ple la vida política al Congrés dels Diputats.

En aquest sentit, el PP posa l’accent en el fet que Tito Berni portés els empresaris implicats en la trama de suborns a visitar les instal·lacions del Congrés dels Diputats, tal com acrediten fotografies de la instrucció. La portaveu s’hi ha aferrat i ha indicat que l’ús de les dependències del parlament per als suposats negocis il·lícits és un mal negoci per al país. “És un cas que afecta de ple el PSOE i n’afecta la credibilitat” i, per això, segons Gamarra, s’ha de saber “fins on arriba la responsabilitat al grup parlamentari socialista”, ja que temen que s’utilitzessin “dependències del Congrés per suposadament delinquir”. El PP considera que els socialistes han intentat “tapar” el cas insinuant que ja tenien constància de les investigacions judicials des del 2022. Per tot això, Gamarra reclama que “es dirimeixin les responsabilitats polítiques en aquest cas de corrupció socialista que està ple de comissions, drogues i dones prostituïdes”.

El Partit Popular està convençut que trobarà suports al Congrés per aprovar la comissió d’investigació i pretén dividir la majoria de la investidura. Després de registrar-la, els de Núñez Feijóo es dirigiran a la resta de grups parlamentaris per saber-ne l’opinió. “Espero que tots els partits s’hi sumin, començant pel PSOE, que ha de fer un exercici de transparència”, ha reclamat Gamarra, que també ha picat a la porta de Podemos, “que no mirin cap a un altre costat” pel fet d’estar al govern. Després de la implosió de la trama al Congrés, alguns grups ja s’han posicionat a favor d’una comissió d’aquestes característiques. ERC i la CUP ha avançat que diran que sí, mentre que Junts i el PDECAT han explicat que s’ho estudiaran seriosament. Després de conèixer nous missatges que demostren l’ús de l’anomenada policia patriòtica per atacar Podemos i independentistes per part del govern de Mariano Rajoy al marge de la legalitat, la portaveu del PP s’ha escudat dient que “aquest cas té bastants anys, no és actualitat i no hi ha res nou”.