El sumari del cas Mediador indica que Juan Bernardo Fuentes, exdiputat ja del PSOE al Congrés, utilitzava la cambra baixa per captar empresaris i prometre’ls privilegis. La trama, presumptament liderada pel socialista, el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa i l’empresari canari Antonio Navarro Taraconte, demanava un “peatge econòmic” de 5.000 euros a empresaris captats sota la promesa d’obtenir privilegis en matèria de contractació pública. Segons informa Europa Press, es reunien amb aquests empresaris al Congrés i a la seu de la Guàrdia Civil a Madrid per aparentar “seriositat” i acabaven en “grans festes” en clubs i hotels amb una mitjana de despesa d’uns 3.000 euros, segons el sumari del cas.

La Fiscalia assegura en un informe que existia una “trama formada per autoritats, alts càrrecs públics i altres persones intermèdies que oferien a diversos empresaris la possibilitat d’obtenir privilegis”. El ministeri públic assenyala que això es produïa “en l’àmbit de la contractació pública o altres manifestacions o beneficis derivats del sector públic a canvi del pagament de regals, entregues de diners o altres obsequis”.

“Estava perfectament definida i coordinada”, assenyala la Fiscalia amb relació a la presumpta xarxa en la qual estaria implicat un exdiputat del PSOE. De fet, el ministeri públic situa l’exparlamentari al capdavant de la trama i al seu costat, el general de divisió de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas. Juntament amb ells, el CNP col·loca l’empresari canari Marco Antonio Navarro Tacoronte, que hauria realitzat funcions de “mediador” entre els suposats líders i els empresaris captats.

Segons hauria declarat el Mediador —és a dir, Bernardo Fuentes— es demanava als empresaris que paguessin 5.000 euros a l’Associació Esportiva Vega Tetir, de la qual ell era el president, de manera “subtil i afectuosa”. Va explicar, a més, que el pagament de 5.000 euros l’havien realitzat 6 empreses de Canàries, entre les quals hi hauria una de formatges, una de granja de vaques, una de ramaderia, una de drons i una altra de plaques solars.

L’exdiputat del PSOE també aclareix que als empresaris de Madrid els cobraven 18.000 euros a través de la gestoria Tetir, del fill de Bernardo Fuentes, per tramitar el règim fiscal canari, que els facilitava l’adjudicació de subvencions i ajudes perquè prevalen les empreses que estan dins del règim fiscal canari. I, posteriorment, per tal d’aconseguir aquells contractes, assegura que el diputat i ell mateix cobraven una comissió en efectiu, a més dels 5.000 euros de “peatge” inicial. “No estem cometent cap delicte, però estem subornant”, hauria arribat a dir Navarro Taraconte a un dels “empresaris peninsulars” que haurien captat, Antonio Bautista Prado, en una conversa mantinguda el passat 12 de novembre.