La suposada implicació de l’exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, conegut com el ‘Tito Berni’, en el cas Mediador comença a contaminar la precampanya de les eleccions municipals i autonòmiques d’aquesta primavera. I de pas s’ha convertit en munició per a la majoria de formacions, des de l’oposició als socis habituals, que reclamen al PSOE que no li tremoli la mà davant de la presumpta trama corrupta que està investigant la justícia i que esquitxa un dels territoris bandera per a Pedro Sánchez, les Illes Canàries. En aquest sentit, Esquerra, Junts, el PDECAT y la CUP s’han arrenglerat amb la resta i han urgit el PSOE a donar explicacions per eliminar qualsevol ombra de dubte. En aquest enrenou, el Partit Popular (PP) ha encapçalat l’ofensiva parlamentària registrant preguntes i compareixences de ministres.

Per Esquerra, Gabriel Rufián ha sigut més clar que l’aigua. “Votarem a favor d’una comissió d’investigació”, ha assenyalat Rufián en roda de premsa des del Congrés, on ha titllat la trama de “corruptela”. El portaveu republicà ha afegit que aquests casos de “corrupció” s’expliquen per governs monocolors que han durat "molts anys” i els ha comparat amb els que han viscut el PP, el PSOE o la mateixa Convergència. “Forma part de la història democràtica i no democràtica d’aquest país”, ha acabat. En la mateixa línia, la CUP també ha confirmat a ElNacional que farien a costat a una iniciativa d'aquestes característiques si es planteja. Des de Junts, fonts del grup parlamentari apunten a aquest diari que valoraran seriosament la possibilitat de sumar-se a una hipotètica comissió encara que no ho tenen decidit.

Hi ha partits que no volen córrer tant i reclamen anar pas a pas. Segons el portaveu del PDECAT, Ferran Bel, el grup parlamentari socialista hauria de depurar responsabilitats “oportunes” per l’escàndol abans que el Congrés constitueixi una comissió d’investigació. Tot i que no ha descartat aquesta possibilitat, Bel ha recordat que “primer s’han de desenvolupar” altres comissions ja aprovades i que no s’han posat en marxa, fent referència a la de l’Operació Catalunya, que està encallada des del setembre del 2022 malgrat les noves informacions que han aparegut aquest dimarts.

L’ofensiva parlamentària l’han liderat el PP, Vox i Ciutadans, que no han tingut miraments i han aprofitat l'ocasió per desgastar el PSOE a tres mesos del doble examen de electoral del 28 de maig. Des del Mobile World Congress (MWC), el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat al PSOE que expliqui “exactament què és el que passa i quantes persones” van participar en l’escàndol. En aquest sentit els seus companys parlamentaris han registrat la compareixença dels ministres Nadia Calviño, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, a la vegada que han anunciat una bateria de preguntes a cada departament. Tant Vox com el PP han oficialitzat que es presentaran com a acusació popular en la causa que s’està investigant.

El PSOE i La Moncloa, “fulminants i amb determinació”

La trama ‘Mediador’, que per ara ha provocat la dimissió del diputat sospitós, està sent un míssil a la línia de flotació dels socialistes. Aquest dimarts el principal partit de govern ha hagut de parar els cops per evitar que l’ona expansiva fos més destructiva. L’argument amb què s’han defensat és que el PSOE ha actuat ràpid. A La Moncloa estan més que convençuts del bon fer. “Quan algú no té res a ocultar, s’actua ràpid”, han assegurat des del complex presidencial. Fonts governamentals destaquen que la reacció ha estat actuar de “forma fulminant i amb determinació” per tallar d’arrel qualsevol sospita de pràctiques corruptes que puguin perjudicar-los. Des del Congrés, els socialistes també tenen la convicció que no hi ha cap més diputat esquitxat pel cas més enllà de Fuentes Curberlo. El portaveu, Patxi López, s’ha enfrontat a un interrogatori complicat per part dels periodistes. Pel que saben ara, ha explicat, no hi ha hagut cap més parlamentari que hagi incorregut en “comportaments deshonestos” i hagin “lliscat per la pendent de la corrupció”. L’exlehendakari ha avançat, ras i curt, que si n’apareix un altre serà expulsat del partit.

Festasses per aconseguir privilegis

El sumari del cas Mediador indica que Juan Bernardo Fuentes, exdiputat ja del PSOE al Congrés, utilitzava la cambra baixa per captar empresaris i prometre’ls privilegis. La trama, presumptament liderada per ell, el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa i l’empresari canari Antonio Navarro Taraconte, demanava un “peatge econòmic” de 5.000 euros a empresaris captats sota la promesa d’obtenir privilegis en matèria de contractació pública. Segons la investigació, es reunien amb aquests empresaris al Congrés dels Diputats i a la seu de la Guàrdia Civil a Madrid per aparentar “seriositat” i acabaven en “grans festes” en clubs i hotels amb una mitjana de despesa d’uns 3.000 euros.