Passen els anys i més detalls sobre les estratègies del Ministeri d'Interior sota el govern de Mariano Rajoy van sortint a la llum i completant la imatge d'un atac de l'Estat contra els que percebia com els seus rivals polítics en el marc del cas Kitchen, en aquest cas: l'independentisme i Unidas Podemos. El País publica alguns dels whatsapps que es van intercanviar el número dos d'Interior, Francisco Martínez, secretari d'Estat de Seguretat; i el màxim cap policial, Eugenio Pino, entre el 2015 i el 2019. En aquest missatge es mostra com des del ministeri, i amb coordinació amb la policia, s'impulsaven investigacions, molts cops sense suport judicial cap a figures de Podemos o del moviment independentista. 

Moltes de les informacions sobre les quals parlen Martínez i Pino van acabar resultant falses, tanmateix, diversos cops van acabar filtrades als mitjans i, per tant, tenint un gran impacte contra els seus rivals polítics. Per exemple, el 27 d'octubre del 2015, l'Audiència Nacional ordena l'escorcoll de domicilis i empreses de la família Pujol i a les set del matí Martínez demana a Pino: "Eugenio, cal estar damunt del que passa avui per fer molt soroll... Molta posada en escena de la UIP". El número dos d'Interior volia una gran escenificació de l'escorcoll a la família Pujol. 

A més, Martínez rebia informació de Pino sobre les investigacions sobre l'independentisme que duia a terme la policia. El març del 2016, Pino informava sobre el que la policia havia trobat amb relació als suposats comptes que Convergència Democràtica de Catalunya tenia a Suïssa. Martínez rep la informació i pregunta sobre la seva fiabilitat, sobre la qual el policia sosté: "Tanmateix, tot plegat s'ho endurà el vent"

Els dos també van parlar sobre Victòria Álvarez, l'examant de Jordi Pujol Ferrusola, qui va ser confident de la policia. En la conversa que publica el diari, tots dos estarien discutint problemes que estaven sorgint en aquesta col·laboració i en el seu suposat pagament amb els fons reservats del Ministeri. 

Informació contra Xavier Trias

En una altra conversa entre Martínez i Pino, el primer li demana expressament moure una suposada informació contra Xavier Trias. "Interessa moure molt això dels okupes de Barcelona… especialment el lloguer que els pagava Trias quan era alcalde. Qui ens pot enviar una còpia ràpida sobre això?", demana Martínez, a la qual cosa Pino respon: "No et preocupis, ara mateix m'hi poso (…). Ja he estat amb el notari. Anirà a denunciar-ho a les 19 i li hem ofert una escombrada i un contacte".

La investigació sobre el suposat lloguer i protecció que Trias proporcionava a uns okupes va ser arxivada. De nou, tractaven amb una informació que va resultar falsa. Una situació similar es va donar quan, l'any 2014, Interior ja va filtrar el suposat compte milionari de Xavier Trias, que va resultar fals. 

 

Imatge principal: L'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino, compareix a la Comissió d'Investigació sobre la utilització de mitjans d'Interior per afavorir el PP i anul·lar proves en casos de corrupció, el 13 de maig de 2021. Foto: Europa Press