Nou gir de guió. El Partit Popular citarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la comissió del Senat que investiga el cas Koldo, segons apunta El Español. Des de Gènova apunten que "li hem demanat explicacions i com que no vol donar-les de manera voluntària haurà de fer-ho obligat". Després de la declaració institucional de Sánchez aquest dilluns per confirmar la seva continuïtat —després de 5 dies de reflexió sobre si havia de continuar al capdavant de l'executiu espanyol—, els populars no fan un pas enrere i asseguren que seguiran investigant, amb "més insistència si cap" tots els "escàndols" que envolten el president, sense distinció de si venen del govern espanyol, el PSOE o del seu "entorn personal". El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va donar per 'mort' a Sánchez aquest dilluns i en roda de premsa va assegurar que "tot això que estem vivint ja no és més que l'epíleg d'un passat que superarem".

Les explicacions de Pedro Sánchez

El PP no fa ni un pas enrere contra Sánchez i asseguren que reclamaran la compareixença de Sánchez a la cambra alta perquè aclareixi si es va produir un conflicte d'interès en el rescat d'Air Europa per part del govern espanyol. Fa setmanes que des de Gènova van amenaçant amb aquesta mesura, i que sembla que finalment escolliran. Tanmateix, eviten determinar quan es produirà aquesta citació "si Sánchez s'ha pres cinc dies per reflexionar sobre la seva continuïtat, nosaltres controlarem els temps com considerem oportú", recalquen al citat diari. La possible citació del PP no agafarà per sorpresa Sánchez que en una entrevista aquest dilluns a TVE, ja assegurava que esperava rebre aquesta citació per a ell i la seva dona, Begoña Gómez. En aquest sentit, Sánchez va afirmar que no tindran objeccions a acudir, al mateix temps que va confiar que acabi arxivant-se la investigació iniciada contra la seva parella. "Anirem, explicarem el que hàgim d'explicar, però per descomptat això provarà que al final estem davant una oposició destructiva que no dona la batalla de les idees, de les propostes" sinó que mitjançant "l'assetjament i la intimidació" busca "imposar una agenda regressiva" i "conrear la desafecció" entre els ciutadans. 

Precisament, aquest dilluns el jutge del cas Koldo va rebutjar citar Begoña Gómez com a testimoni. El jutge Ismael Moreno conclou que les informacions no revelen que hagi tingut cap coneixement o intervenció de la dona de Sánchez en la presumpta trama. “L’únic que existeix respecte d’aquesta qüestió són meres informacions periodístiques no contrastades, de les quals es desprèn que Begoña Gómez ha pogut tenir relació amb un dels investigats, Víctor de Aldama, la qual cosa tampoc és reveladora de res més, especulant-se que podrien haver-se tractat qüestions relatives als contractes d’adjudicació del subministrament de mascaretes”, relata la interlocutòria. 

Tanmateix, l'ofensiva judicial del PP contra Sánchez no s'atura, i tenen intenció de portar-lo fins a la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid pel rescat de Air Europa. Tot i que, aquest darrer pas arribarà un cop s'esgoti la "via institucional" a l'oficina de conflictes d'interessos del Govern. L'enduriment en el discurs de Sánchez contra la dreta i la ultradreta, no fa recular els populars que adverteixen que "si Sánchez el que espera és una major docilitat de l'oposició, s'equivoca". Després d'una setmana marcada per la incògnita sobre la continuïtat de Sánchez, Feijóo ha decidit reunir tots els diputats i senadors aquest dimarts al migdia per anunciar per "la via parlamentària" una resposta al "pla de regeneració democràtica" de Sánchez, que va anunciar en una entrevista a TVE.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!