“Jo estic en una posició privilegiada, perquè soc president del govern espanyol i tinc una protecció que no té un regidor de poble o un president autonòmic, que no té un periodista, un artista, un intel·lectual o un sindicalista”. Pedró Sánchez ha fet aquest dilluns a la nit un llistat de víctimes del lawfare espanyol i de la “màquina del fang" en la qual ha afegit “polítics d’esquerres, sindicalistes, gent de la cultura, mitjans de comunicació i periodistes”, però no hi ha inclòs cap independentista. Ha estat en una entrevista a TVE, la primera des que ha anunciat aquest dilluns al matí que vol continuar al capdavant del govern espanyol. Pedro Sánchez ha admès que li cal fer “autocrítica” perquè hauria d’haver “actuat abans” per encarar-se a aquesta “màquina del fang”. De la mateixa manera, ha carregat de valent contra els “pseudomitjans” que publiquen informacions per desgastar la seva figura i la seva família. Per altra banda, Sánchez ha admès que la seva esposa, Begoña Gómez, no va ser coneixedora de la seva famosa carta fins que el president espanyol no la va publicar al seu compte de Twitter. 

 

Ha estat una entrevista en la qual s’ha compromès a liderar una “regeneració democràtica” a Espanya, però ha evitat concretar quines són les seves propostes per a democratitzar l’Estat. Sí que s’ha obert a “explorar solucions” amb la resta de grups parlamentaris del Congrés dels Diputats per abordar la renovació del Consell General del Poder Judicial, un mandat constitucional que el PP es nega a complir. La llei marca que fan falta tres cinquenes parts de la cambra per renovar els vocals del poder judicial, motiu pel qual és imprescindible l’acord entre socialistes i populars.

La continuïtat de Sánchez al capdavant del govern espanyol

Aquest dilluns, Pedro Sánchez ha comunicat la seva decisió de continuar al capdavant del govern espanyol. I prou. No ha anunciat en la seva compareixença la intenció de celebrar una qüestió de confiança al Congrés dels Diputats, que era un element que es donava pràcticament per fet en cas que decidís mantenir-se en el càrrec. L'argument per no dimitir ha estat que una renúncia implicaria donar la raó a qui aposta per "degradar" la política. La promesa de Sánchez ha estat treballar per la "regeneració pendent de la nostra democràcia".

Durant la seva compareixença institucional, Sánchez ha "apel·lat a la consciència" de la ciutadania espanyola perquè es "mobilitzi" contra "la vergonya que patim" per part de la dreta i l'extrema dreta. Ha afegit, de fet, que les manifestacions de dissabte i diumenge a Madrid han "influït" en la seva decisió. "Assumeixo la responsabilitat de continuar amb més força", ha afirmat, perquè en la seva anàlisi de cinc dies ha conclòs que les conseqüències de la polarització política "no van d'un dirigent en particular, sinó de decidir el tipus de societat que volem ser".

Cinc dies de màxima incertesa

Pedro Sánchez ha acabat d’aquesta manera amb cinc dies de màxima incertesa, en què la política espanyola s’ha paralitzat esperant que el líder del PSOE comuniqués la seva decisió sobre si dimitia o continuava al capdavant de la Moncloa. Tot, per haver comunicat el passat dimecres a través d’una carta publicada al seu compte de Twitter que necessitava uns dies per “reflexionar” com entomava “l’atac sense precedents” que ha patit, a parer seu, la seva família.

El CIS avala la decisió de Pedro Sánchez

A més, aquest dilluns el CIS ha publicat un baròmetre que avala la decisió de Pedro Sánchez de continuar al capdavant del govern espanyol. Només el 20,9% de la població, segons aquest sondeig, hauria estat a favor d'una dimissió del líder socialista. Un 36,7% preferia que "expliqués què ha passat i continués governant", un 11,7% l'hauria animat a presentar-se a una qüestió de confiança, i un 23,6% a convocar noves eleccions generals. No només això, sinó que el sondeig també dispara les expectatives electorals del PSOE. Ara mateix, segons el CIS, guanyaria ara mateix uns hipotètics comicis generals amb 9 punts de diferència per sobre del PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!