Silenci. Koldo García Izaguirre, a l’epicentre del conegut com a cas Koldo, una presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes durant la pandèmia, s’ha acollit al seu dret a no declarar i no ha donat explicacions sobre la seva etapa com a assessor de José Luis Ábalos al Ministeri de Transports. Koldo només ha intervingut al principi de la sessió per justificar que està “en un procediment judicial” i que, per sentit comú, ha “d’esperar que la justícia resolgui”. “El primer que he de fer és declarar davant del jutge perquè tingui coneixement absolutament de tot”, ha justificat. Així mateix, ha reconegut que no sap si encara és militant del PSOE i ha enviat un missatge: “Tornaré”.

 

Koldo García ha anat esquivant les preguntes que li plantejaven els senadors fins que ha fet un parèntesi en el seu silenci per replicar les preguntes de Joan Queralt, senador d’ERC, i esclatar contra l’assenyalament públic al qual ha estat sotmès: “Mediàticament, m’han crucificat viu a mi i a qualsevol persona que ha estat al meu costat, jo ja no puc tenir relació amb ningú perquè no puc caminar pel carrer”. A més, ha afegit que no té els mitjans per contestr perquè encara no disposa de “les eines per poder confirmar res” del que li han anat preguntant, però ha replicat que estarà “encantat de tornar i respondre”, però quan “tingui les eines i hagi parlat” amb el jutge. “La pregunta és si tots vostès em citaran quan em declarin innocent”, ha conclòs.

A més, en l’inici de la seva intervenció, Koldo García ha deixat clar que “en cap moment” ha volgut “ni esquivar ni no comparèixer enlloc” i ha afirmat que és “una persona totalment localitzable en tot moment i que ha atès tothom per telèfon”. També ha recordat que els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat el tenen “totalment localitzat” i que cada quinze dies compareix davant el jutjat. Aquestes paraules arriben dies després que el Senat digués que havia estat incapaç de localitzar-lo per convocar-lo a la comissió d’investigació i que ell sortís al pas en declaracions a Voz Pópuli confirmar que compareixeria.

El PSOE ha plantejat tres qüestions a Koldo García i totes s’han quedat sense contestació. Alfonso Gil ha preguntat si l’exassessor d’Ábalos va estar buscant mascaretes durant la pandèmia, si tenia relació amb Víctor de Aldama, Juan Carlos Cueto i Íñigo Rotaeche i si va contactar amb Miguel Telaldo i amb el tal “Alberto” que apareixen al sumari. El senador socialista també ha llençat un missatge al PP i ha acusat els populars de crear una “causa general” sobre tot el que ha passat a l’Estat que els “beneficiï electoralment”. Per part del PP, Luis Javier Santamaría ha titllat Koldo García de “pertànyer a la pitjor classe de persones que poden existir”, una persona “sense ànima” capaç “d’aprofitar-se de les desgràcies de les persones”. “No es pot ser més miserable, no hauria de sortir mai de la presó”, ha reblat.

Enmig del reguitzell de preguntes que li plantejaven els senadors, la gran majoria sense resposta, Koldo García sí que s’ha pronunciat per dir a la representant del PNB, Estefanía Beltran, que ell ha d’aprendre d’Ábalos “el mateix” que ella i per explicar al senador de Coalició Canària Pedro Manuel Sanginés que es nega a declarar perquè no pot “contrastar cap tipus d’informació” perquè “l’UCO ho va recollir” i no té “absolutament res”. Per part seva, Josu Estarrona, senador de Bildu, ha presentat el cas Koldo com un “baula més del mal endèmic que pateix el regne d'Espanya”.

La primera intervenció pública de Koldo des que va comparèixer a l'Audiència Nacional

Koldo García ha arribat en taxi a la Plaza de la Marina Española, ha pujat amb ascensor fins al tercer pis i, vestit amb americana i corbata vermella, no ha fet declaracions en la seva arribada a la Sala Clara Campoamor. Aquesta és la primera reaparició pública de Koldo García des que el 22 de febrer va declarar a l’Audiència Nacional. Posteriorment, va pronunciar-se en dues entrevistes. Primer va assegurar a OK Diario que no és cert que el seu patrimoni hagi augmentat gràcies a les comissions il·legals i va sostenir que s’estava “sent cruel” amb José Luis Ábalos, a qui va qualificar d’un dels “millors polítics que té Espanya”. Més tard, va insistir en conversa amb El Mundo que va reiterar que va actuar “amb l’única intenció d’ajudar” durant la pandèmia i va negar que algú del Ministeri de Transports cobrés “un cèntim” per la venda de material sanitari. “Ni jo, ni Ábalos ni ningú del Ministeri no ha cobrat un duro i jo puc justificar el meu patrimoni amb el meu sou”, va reblar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!