Havien estat anys de llunyania i distanciament. Fins i tot hi havia rumors que es podria decantar més cap a Albert Rivera. Però la convenció estatal del Partit Popular, celebrada aquest cap de setmana a Madrid, ha estat la de la reconciliació de José María Aznar amb el seu partit, ara en mans del seu deixeble Pablo Casado. I no ha deixat marge per a les interpretacions: “Els vots que Espanya necessita han d’anar al PP, i els demano per al PP”.

En la seva intervenció d’aquest dissabte, l’expresident espanyol va beneir el lideratge de Casado i va donar el vistiplau personal a l’estratègia oficialista d’arribar a aliances amb Vox. Després de demanar sense ambigüitats el vot per als populars, deixant enrere anys de distància, va demanar “obrir encara més les portes d'aquesta casa comuna”. L’objectiu: “sumar” totes les visions de la dreta, fins i tot les que diuen “coses que no ens agraden”.

Si un fet ha marcat la convenció dels populars d’aquest cap de setmana ha estat justament la irrupció de Vox. La cita ha evidenciat les dues ànimes del PP, l'ultra i la moderada, però també ha servit per validar amb un suport aclaparador la via andalusa de la primera. De veus crítiques n'hi ha, però no donen per qüestionar la direcció.

La convenció del PP ha evidenciat les dues ànimes del PP, però també ha validat aclaparadorament la via andalusa

Un dels més contundents a l’hora de defensar aquesta via no podia ser cap altre que el flamant nou president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, a qui s'ha cedit la tribuna per clausurar la convenció juntament amb Casado. “Amb habilitat i audàcia vam aconseguir un gran acord per a Andalusia que aviat es podrà projectar a la resta de comunitats”, ha dit.

Una línia dura a la qual Pablo Casado també ha recorregut. S’ha ficat al cap recuperar, a través de la seducció, els exvotants del PP. Els ha promès una “Espanya sense cordons sanitaris” i els ha demanat el vot útil “per alliberar Espanya de l’amenaça nacionalista i la rendició socialista”. A canvi, ha garantit un 155 “sense límit de temps” i expansiu a Catalunya, il·legalitzar partits independentistes, retirar-los les subvencions, regular la immigració...

Amb de tot això, veus com les de l’expresident Mariano Rajoy han passat desapercebudes. L’organització de la cita va tenir la cura de fer-lo intervenir divendres i que no coincidía amb Aznar. El dirigent gallec va demanar a la formació un gir al centre, i va alertar contra “el sectarisme i els plantejaments doctrinaris”. El seu crit d’alerta, com el d’altres com el president de la Xunta Alberto Núñez Feijóo, ha estat superat per les circumstàncies.

Veus com les de Rajoy o Feijóo, que reclamaven moderació, han passat desapercebudes

Davant el suport majoritari a les tesis de Casado, les veus més moderades han optat pel silenci i per fer veure que de veritat hi ha “unitat” dins la formació. Els que alertaven de l’aliança amb Vox ara es limiten a aplaudir fluixet. I no tenen pensat fer cap moviment: mantindran el silenci a l’espera de què passi a les eleccions europees, municipals i autonòmiques del mes de maig. A diferència de l’esquerra, com s’ha vist en l’episodi Iglesias-Errejón d’aquesta setmana, la dreta prefereix rentar els draps bruts a casa, especialment en precampanya electoral.

L’estratègia Casado

El diagnòstic de la direcció de Pablo Casado és rotund: des del 2011, han perdut el 40% dels vots. Per recuperar-los, l'estratègia, segons aquestes fonts, passa per: "respecte al passat", "ambició de futur" i especialment "no insultar els exvotants" que han marxat a altres formacions. L'entorn del dirigent popular afirma que a ell "ja no li valen cinc milions de vots", sinó que "en necessita 10 milions", una xifra aproximada que és la que va donar la presidència tant a Aznar el 1996 com a Rajoy el 2011.

En termes pràctics, segons l’entorn de Casado, passa per “tornar a il·lusionar” els votants recuperant temes a l’agenda que havien abandonat, com ara la lluita contra la immigració o l’avortament, i dels quals Vox ha fet bandera. Es tracta de vendre “el projecte que fins ara no havíem venut”, diuen.

A la clausura de la convenció estatal del PP només hi ha assistit Aznar. Rajoy ha preferit quedar-se a Santa Pola, allunyat d’un partit en què la seva veu ja no s'escolta.