El PP ha d'"obrir més les portes" del partit a tota la dreta espanyola. Així ho ha assegurat l'expresident espanyol José María Aznar, que aquest dissabte ha participat en la convenció estatal a Madrid, en què s'ha reconciliat definitivament amb la formació. L'exdirigent ha avalat el pacte d'investidura amb Vox a Andalusia i ha avisat que els populars han de ser capaços de "sumar i integrar" totes les visions de la dreta. I no ha deixat marge a la interpretació: “Els vots que Espanya necessita han d’anar al PP, i els demano per al PP”.

Després d’anys d'allunyament, Aznar s’ha reconciliat definitivament amb el Partit Popular, ara en mans de Pablo Casado, de qui ha beneït el lideratge i a qui ha reclamat que mantingui mà ferma i línia dura contra l’independentisme.

El discurs ha contrastat molt amb el que va pronunciar l'expresident Mariano Rajoy aquest divendres, quan va demanar un gir al centre i va advertir contra el "sectarisme" i els "doctrinaris". En canvi, José María Aznar ha aplaudit sense problemes l'aliança amb els ultres de Santiago Abascal, i s'ha felicitat per la investidura andalusa. Sobre aquest punt, ha remarcat dues coses: "El PP no ha estat prou per al canvi. Però sense el PP és segur que el canvi no s'hauria produït".

"Obrim encara més les portes d'aquesta casa comuna perquè aquesta és la identitat del Partit Popular", ha dit l'expresident del govern espanyol, que ha reclamat "sumar i integrar" totes les visions de la dreta. "Estic segur que ens diuen coses que necessitem sentir, encara que algunes no ens agradin", ha afirmat. I ha afegit: "Encara més, hem d'escoltar sobretot aquestes veus".

Cridant a aquesta unitat de la dreta, Aznar ha instat a fer fora el govern de Pedro Sánchez per haver-se aliat amb els independentistes. "Aquell secretari general ha de ser destituït democràticament a les urnes. Faig meves les raons que van portar els socialistes a destituir-lo", ha dit, en referència a l'episodi en què Sánchez va ser defenestrat de Ferraz.

"Desarticular el cop d'estat" català

"Hem arribat a un punt que era impossible d'imaginar: un govern que fa dependre els pressupostos d'un pròfug de la justícia i un pres preventiu per delicte de rebel·lió", ha dit José María Aznar, que ho ha reblat: "Era una cosa senzillament inimaginable, però és real".

En aquest sentit, l'exdirigent conservador s'ha preguntat "quant temps es pot suportar un govern que permet que se'l tracti com a estranger en cimeres bilaterals en comunitats autònomes". I ha insistit: "Quant temps cal esperar perquè es desarticuli el cop d'estat? Quant haurem d'esperar perquè es desarticulin les seves trames i es garanteixi que les institucions de Catalunya serveixin tots els catalans?".

"Això no és dialogar; això és retre la democràcia i trair el compromís més elemental d'un governant", ha afirmat Aznar. "Això no és negociar. És un insult als espanyols i a la democràcia".